luni, 2 iunie 2008

Awake



Cu siguranta majoritatea dintre voi a auzit de controversatul film 'Awake'.Un thriller regizat de Joby Harold, ce dezbate un fenomen inspaimantator cunoscut in termeni medicali sub numele de "constienta anestezica”. Prin profunzimea mesajului transmis, prins jocul de scena al actorilor si prin plauzibilitatea actiunii, acest film reuseste sa frapeze audienta, avand un impact deosebit asupra acesteia.

Actiunea situeaza in prim plan un tanar pe numele sau Clayton Beresford, interpretat de actorul Hayden Christensen, tanar care aparent pare implinit pe toate planurile: are o logodnica superba pe nume Samantha Lockwood, interpretata de Jessica Alba, o mama care il adora, Lilith, interpretata de Lena Olin, o afacere prospera si toti banii pe care si i-ar dori un tanar.

Cu toate acestea viata sa este departe de a fi perfecta din cauza necesitatii unui transplant de inima. Avand o grupa de sange foarte rara, un donator compatibil este greu de gasit. In momentul in care transplatul devine posibil, Clay se confrunta cu o situatie devastatoare. Descopera ca este imun la substantele anestezice, iar acestea nefacandu-si efectul il pun pe acesta in situatie de a experimenta constienta anestezica. Tragismul situatiei este generat de faptul ca personajul simte tot , dar ii este imposibil sa vorbeasca sau sa se miste.


Filmarile au fost realizate in Fordham University si in Bellevue Hospital. Filmul se inspira din episodul “Breakdown” al serialului de televiziune “ Alfred Hitchcock presents”a carui actiune aduce in plan central povestea unui om care este diagnosticat gresit ca fiind mort, el nereactionand la niciuna dintre examinarile medicale. Omul este salvat de la ingropare atunci cand reuseste sa lacrimeze, fapt ce demonstra ca este de fapt paralizat.

Datoria jocului de scena foarte bun al actorilor si al suspanusului ce caracterizeaza intreaga actiune, filmul a fost foarte bine vazut de catre critici, dar contestat se pare de catre medici.Un grup de medici din Ontario Medical Association a declara ca filmul distorsioneaza mult realitatea, in special prin prezentarea unor tehnici inadecvate de anestezie. Totodata ei afirma ca aceasta situatie de constienta anestezica apare intr-un caz din 700.

In orice caz filmul a reusit sa ma impresioneze si il consider ca fiind unul foarte bun. Insa nu l-as recomanda celor care urmeaza a fi supusi unor interventii chirurgicale...

Niciun comentariu: