duminică, 1 iunie 2008

The Prestige



Regizat de Christopher Nolan, filmul prezinta un subiect destul de rar abordat: adevarata magie. Aceste film este insa greu de etichetat, deoarece este la limita intre suspans, drama, mister si fantastic. Subiectul ales de Nolan este unul original, prezentat intr-o maniera exceptionala: doi tineri magicieni ai epocii victoriene transforma prietenia dintre ei intr-o rivalitate puternica ce va deveni o batalie a trucurilor si o sete neincetata de a-si descoperi secretele unul altuia, o lupta permanenta pentru a fi mereu deasupra celuilalt.

Acesti doi oameni pun fata in fata indrazneala si dorinta, arta spectacolului si stiinta, ambitia si prietenia, cu rezultate periculoase, mortale si amagitoare.Rivalitatea lor este adusa la viata de doi dintre cei mai completi actori de cinema: Hugh Jackman, castigator al premiului Tony, si Christian Bale, remarcat pentru performanta sa actoriceasca din filme precum Masinistul sau Batman - Inceputuri.Lor li se alatura o echipa actoriceasca aproape perfecta, compusa din Michael Caine, castigator a doua premii Oscar, Scarlett Johansson, nominalizata la Globul de Aur, Rebecca Hall, nou venita in echipa, Piper Perabo, care a jucat in Coyote Ugly, starul filmelor fantastice Andy Serkis si David Bowie, in rolul genialului Nikola Tesla.

Actiunea incepe cu cadre intr-o rapida schimbare, in centrul Londrei, intr-un timp cand magicienii erau idoli sau celebritati si cand doi tineri magicieni incearca sa-si gaseasca calea lor catre glorie. Sclipitorul, sofisticatul Robert Angier (HUGH JACKMAN) este un excelent comediant, in timp ce mai tanarul Alfred Borden (CHRISTIAN BALE) este un geniu creativ care are secretul unor numere magice ingenioase. Ei isi incep cariera ca prieteni si parteneri, dar cand trucurile lor importante devin si ucigatoare, ei devin dusmani pe viata - fiecare intetioneaza sa-l depaseasca si sa-l termine pe celalalt, sa demonstreze ca el este magicianul suprem. Truc dupa truc, spectacol dupa spectacol, competitia dintre ei creste pana cand nu mai cunoaste limite, iar cei doi incep sa recurga la orice, chiar la fantastica noua putere a electricitatii si geniul stiintific al lui Nikola Tesla - in timp ce viata celor din jurul lor atarna in balanta.

Prima oara cand l-am vazut am ramas impresionat. Acest film trebuie insa vazut de cel putin 2 ori pentru a intelege pe deplin povestea, pentru a concepe ce presupune lupta pentru a fii cel mai bun in domeniul tau, lasand la o parte orice altceva.

Nefiind un film foarte cunoscut, banuiesc ca nu multi din voi l-au vazut, asa ca, daca doriti, il puteti downloada de aici : http://www.filebox.ro/download.php?key=61bab70583bd8591d66d5fa4fe3cd832&lang=ro. Enjoy :)

2 comentarii:

Jana spunea...

Intamplator am vazut acest film chiar saptamana trecuta si m-a lasat efectiv cu gura cascata. In afara de complexitatea trucurilor de magie si de igenioasa metoda de redare a firului actiunii(perspectiva narativa se schimba intre cei doi protagonisti) cel mai mult cred ca socheaza perseverenta cu care cei doi incearca sa isi duca la indeplinire idealurile.
O scena remarcabile(una dintre cele mai importante dupa parerea mea) este acea in care Alfred descopera secretul trucului unui alt iluzionist. El se prefacea un batran infirm si neputincios de cate ori iesea in public pentru ca oamenii sa nu-si dea seama ca el de fapt cara acvariul(pe care-l facea sa apara de nicaieri) intre genunchi. Cred ca de fapt aceasta este ideea de baza a filmului-cat de departe poti sa mergi,cat de mult esti dispus sa (te) sacrifici pt a realiza ceva maret pe plan profesional. Spre deosebire de Alfred, initial Angier nu este pe deplin constient de acest lucru,dar apoi incetul cu incetul intelege si nu se mai da in laturi de la nimic.
Desi este un film exceptional trebuie sa marturisesc ca am fost un pic dezamagiata de explicatia ultimului truc al lui Angier si anume acea masina fantastica construita de Tesla. Oricum acest aspect este compensat de logica si de acuratetea explicatiilor celorlalte trucuri si evenimente.
De asemenea,suspansul este foarte bine realizat-in anumite momente ai impresia ca ai ghicit ceea ce urmeaza sa se intample sau ca ai inteles anumite aspecte dar apoi afli ca lucrurile stateau exact invers. Nu in ultimul rand,actorii isi interpreteaza rolurile deosebit de credibil,iar prezenta si replicile lui Michael Caine fac toti banii.
Este un film ce merita vazut de toti cinefilii si nu doar o data!

Jana spunea...

As dori sa adaug si cateva cuvinte despre Nikola Tesla(care a fost un mare om de stiinta si in realitate nu doar in film). Supranumit "inventatorul secolului XX",acest savant spune niste adevaruri despre felul in care erau priviti oamenii care aduceau o schimbare in societatea de atunci. Voi reda acel citat in engleza pt a pastra intru-totul sensul cuvintelor:
"You’re familiar with the phrase “Man’s reach exceeds his grasp”? It’s a lie. Man’s grasp exceeds his nerve. The only limits on scientific progress are those imposed by society. The first time I changed the world, I was hailed as a visionary. The second time I was asked politely to retire. The world only tolerates one change at a time." Cu acestea inchei neuitand sa recomand inca o data vizionarea filmului.