luni, 2 iunie 2008

Gone With the Wind



Actiunea acestui film clasic spune povestea iubirii intre Scarlett O’Hara si Rhett Butler in timpul unuia dintre cele mai importante momente din istoria Americii, Razboiului Civil. Este povestea unei femei egoiste care nu vrea sa-si recunoasca sentimentele fata de barbatul pe care-l iubeste. Acest orgoliu se intoarce in final impotriva ei si il pierde pe cel pe care l-a iubit intotdeauna.

Scenariul este bazat pe dramatismul unei lumi care piere definitiv din istorie, Lumea Sudului. În agonia aceastei lumi care piere, avem personaje cu firi puternice şi lacome totodată, pasionaţi de a câştiga, ca Scarlett O'Hara şi Butler, care nu se dau înapoi de la nimic pentru a-şi atinge scopurile.

Însă, total opusă acestor egoişti lacomi, dornici de înavuţire prin orice metodă, apare frumuseţea morală a Melaniei, fiinţa plină de bunătate, delicată şi de o eleganţă morală deosebită, ocrotindu-i pe toţi, fără deosebire, dar cel mai mult pe Ashley, soţul ei, pe care-l iubeşte necondiţionat. Ashley, acel om slab de înger, care nu ştie ce să facă, care nu-i poate spune "nu" pasionatei Scarlett O'Hara, şi pe care firava Melanie se vede nevoită să-l ia sub aripa sa, ocrotind-l.

Şi totuşi, în această lume nebună care piere, se remarcă totuşi Scarlett. Scarlett O'Hara, o femeie diabolică, plină de defecte, uneori grav imorală, datorită caracterului său irlandez, însă totuşi cea mai umană.

Ea supravieţuieşte, nu se lasă zdrobită de această lume, fiindcă ea a reuşit să o iubească pe cea care i-a făcut cel mai mare rău, şi anume pe Melanie care i-a luat bărbatul visurilor ei, pe nevolnicul Ashley.

Este povestea vietii unei femei in timpul unei din cele mai tumultoase perioade ale istoriei Americii. De la tineretea, inocenta ei pe o plantatie feudalistica la strazile neprietenoase ale Atlantei, de la prima ei iubire la cei trei soti, de la luxul maxim la foametea si saracia absoluta, de la inocenta ei la intelegerea vietii.

In opinia mea, "Gone With the Wind" este un film de exceptie, este “filmul care a schimbat pentru totdeauna istoria cinematografica a Hollywood-ului”, asa cum a fost supranumit de catre criticii de specialitate, cum de altfel este si cartea dupa care a fost ecranizat. Personajele principale sunt absolut extraordinare, au un joc de scena incredibil.
Deoarece mi-a placut atat de mult cartea si filmul, am cautat si am descoperit ca mai exista 2 carti, numite "Scarlett", scrise de Alexandra Ripley, care sunt o continuare a romanelor scrise de Margaret Mitchell. Pot chiar spune ca daca s-ar face un film si dupa aceste 2 volume, ar fi mult mai de succes decat originalul. Veti putea afla ca Scarlett nu l-a pierdut definitiv pe Rhett, ca impacarea lor este doar o chestiune de timp... dar cat timp?

Un comentariu:

ioana petric spunea...

"Gone with the wind" este unul dintre filmele mele preferate; l-am vazut de cateva ori. Scarlett este un personaj pe care pur si simplu nu poti sa nu-l indragesti, in ciuda tuturor defectelor si a orgoliului ei de nestapanit.
Nu m-am interesat, dar cred ca au fost, de asemenea, anumite dificultati la filmari din cauza tehnologiei limitate de atunci, in scenele cand apare terenul de batalie plin de soldati morti sau raniti.
In orice caz, un film superb care merita vazut.