duminică, 1 iunie 2008

Death Note




Acţiunea gravitează în jurul unui carnet misterios cunoscut ca "Death Note" - Carnetul morţii, un carnet aparent obişnuit, dar care are puterea de a omorî pe oricine al cărui nume este scris în acesta. El intră, dintr-o întîmplare, în posesia unui tînăr, din Japonia, deziluzionat şi săturat de corupţie şi crime, Yagami Light, care decide că îi este menit să salveze lumea de elementele sale negative cu ajutorul puterii carnetului.Carnetul are câteva zeci de reguli, descoperite pe parcurs de Light prin teste mai mult sau mai puţin complicate.În curînd, numărul inexplicabil de morţi ale criminalilor atrage atenţia interpolului şi a unuia dintre cei mai buni detectivi -cunoscut doar ca "L".Light realizează că L devine cel mai periculos inamic al lui şi astfel începe un joc psihologic de-a şoarelecele şi pisica între cei doi.






Asta ar fi pe scurt descrierea animeului Death Note, dar de fapt el reprezinta mult mai mult. Dupa umila mea parere este unul dintre cele mai cunoscute ( si mai reusite ) animeuri la ora de fata. Jocul pshihologic dintre cei doi inamici ( L&Light) te captiveaza si parca nu te lasa sa renunti la anime pana nu vezi si ultimul episod. Inca din primul episod poti observa cat de buna este grafica, cat de bine alese sunt vocile si parca simti nelinistea din suflet cand te gandesti la ce rezerva viitorul. Animeul combina cu succes suspansul si rasturnarea de situatii care te vor lasa intr-adevar uimit. Nu este lung, neavand din pacate decat 37 de episoade, dar pe tot parcursul lor nu poti sa nu admiri logica personajelor si usurinta cu care ies din aproape orice situatie, oricat de imposibila ar parea. ( Exceptie face episodul 25, cei care au vazut animeul inteleg la ce ma refer. ) De asemenea un plus il considera faptul ca personajul principal nu este " the good guy", dar nici nu-l poti cataloga ca fiind cel rau. Death Note te obliga parca sa fii de partea unuia sau al ceilultalt, fara sa negi totusi ca amandoi au dreptatea lor. Pe de o parte este Yagami Light care doreste sa creeze o lume mai buna cu ajutorul misteriosului sau Death Note, iar pe de alta parte este L ( iar mai apoi Mello si Near ) care vrea sa aplice adevarata justitie cu orice pret, si chiar risca punandu-si viata in joc.






Death Note nu ar fi existat fara munca celui care a venit cu ideea Tsugumi Ohba si a celui care a ilustrat aceasta poveste Takeshi Obata; si bineinteles aceasta manga nu ar fi ajuns anime fara Tetsurō Araki si Madhouse. De asemenea trebuiesc amintiti cei de la trupa Nightmare care au venit cu primele melodii de inceput si sfarsit ( The World si Alumina ), Yoshihisa Hirano si Hideki Taniuchi care au compus melodiile personajelor si Maximum the Hormone care au creat ultimul ending si ultimul opening ( desi eu personal cred ca Alumin si The World sunt de o mie de ori mai reusite. )
Pentru cei care au vazut Death Note recomand sa se uite si la cele doua filme: Death Note si Death Note: The Last Name! Imaginile prezinta de sus in jos pe Light, L si ultima pe amandoi.

~OWARI~

5 comentarii:

Jana spunea...

Desi nu am vazut toate episoadele sunt de acord cu Alexandra. Este un anime foarte reusit-atat din punct de vedere al realizarii cat si a ideilor pe care le aduce in prim-plan. Urmarind acest anime te intrebi cine are dreptul de a imparti justitia ;oamenii legii sau un justitiar care isi ia rolul de judecator suprem?
Este greu de raspuns la aceasta dilema. Teoretic nici un om nu are dreptul sa decida soarta unui semen de-al sau...dar atunci cand cei care ar trebui nu-si fac treaba, tuturor ne-ar conveni sa apara cineva care sa ia problema in mana... Pt. a afla un raspuns la aceasta intrebare urmariti animeul:)

Ale B spunea...

Death Note mi s-a parut un anime foarte interesant si il consider ca fiind unul dintre cele mai reusite. Este un fel de thriller psihologic, care poate captiva interesul si celor care nu se prea uita la anime-uri.^.^

ioana petric spunea...

Nu am vazut decat primele cateva episoade, dar trebuie sa recunosc ca subiectul abordat este unul inedit si problematic. Linia care desparte Binele de Rau nu este asa de bine delimitata; personajele nu mai sunt prototipuri, ci oameni obisnuiti.
Personal, sunt de parere ca nimeni nu are trebui sa aiba atat de multa putere asupra vietii semenilor sai deoarece este imposibil sa nu te corupa pana la urma.
Sunt insa de acord ca Death Note are unele dintre cele mai interesante si captivante idei dintre animeurile de la ora actuala.

Zbor de fluture spunea...

wow! ma bucur sa descoper mereu oameni pasionati de anime-uri gen Death Note! sau poate "pasionat" e prea mult spus...interesat cred ca e mai potrivit:) anyway, ma bucur mult sa vad ca, prin recenzia ta, ai trezit curiozitatea altora pt acest anime :)

Zbor de fluture spunea...

* descopar, sorry

@ ioana petric - dap, Death Note e unul dintre cele mai interesante anime-uri:) desi mai sunt multe care merita vazute;)