miercuri, 16 aprilie 2008

Faust, 1926

FAUST, Eine deutsche Volkssage
http://youtube.com/watch?v=JpkObnyzPhE&feature=related http://youtube.com/watch?v=Z4ShFREvlH4&feature=related
http://youtube.com/watch?v=ylZDkRB_zcs&feature=related
http://youtube.com/watch?v=4GC7b0TRfJg

Iata, referitor la articolul lui Bogdan si la cinematograful mut, linkuri catre cateva secvente din filmul "Faust", regizat in 1926 de Friedrich Wilhelm Murnau . Un alt film regizat de Murnau, despre care cu siguranta toata lumea stie, este"Nosferatu", adica adaptarea romanului lui Stoker, "Dracula".
Acum, revin la "Faust". Filmul e facut cu precadere dupa varianta care poarta subtitlul de "Eine deutsche Volkssage", anume, legenda nemteasca "Faust", si mai putin dupa textul lui Goethe. Nu gasesc ca e relevant aici rezumatul actiunii, dar mentionez ca Gosta Ekman il joaca pe Faust, Emil Jannings pe Mephisto si Camilla Horn o joaca pe Gretchen. E remarcabil ce distributie mica a realizat asa un film mare, in comparatie cu distributiile kilometrice ale filmelor produse azi pe banda rulanata. Ar mai fi ceva. Acesta e ultimul film german realizat de Murnau, dupa care s-a "translatat" la Hollywood, deci putem spune ca "Faust" a fost pentru Murnau ce a fost "The Man Who Knew Too Much" pentru bunul meu prieten, Alfie! Observati ca in coltul din dreapta-jos al celui de-al doilea stop-cadru facut de mine scrie "Div X"...Nostim, nu?

Un comentariu:

Ale B spunea...

Da… Ce pot zice? Nu am vazut filmul, dar mentionez ca m-am uitat la secventele de pe youtube si mi s-a parut interesant. In rest, nici de regizor si nici de actori nu pot spune mare lucru, insa, totusi, distributia mi s-a parut bine aleasa. Fata de filmele din ziua de azi, care sunt “produse pe banda rulanta” cum spui tu, se prea poate ca “Faust 1926” sa para cam invechit, desi aceasta nu inseamna neaparat ca valoarea sa originala s-a diminuat. Overall, mi-a placut articolul.