duminică, 20 aprilie 2008

Chanoyu-ceremonia ceaiului

Ceremonia ceaiului este un ritual tradiţional influenţat de Budismul Zen prin care ceaiul verde matcha este preparat într-o manieră ceremonioasă de către o persoană iniţiată şi servit unui grup mic de oaspeţi într-o atmosferă liniştită. În esenţa sa, ceremonia ceaiului reprezintă expresia sintetică a aspectelor fundamentale ale culturii japoneze.




Ceaiul a fost introdus in japonia de catre preotul budist Eisai,la intoarcerea sa din China.Acesta a si scris un tratat ce prezenta proprietăţile ceaiului atât pentru sănătatea fizică cât şi pentru cea spirituală. Ceaiul a primit curând binecuvântarea împăratului devenind astfel cunoscut peste tot în Japonia. Popularitatea sa s-a răspândit si la casele nobililor din Kyoto şi printre samurai. Întrunirile acestora erau un eveniment de bucurie şi includeau momente în care participanţii identificau diverse tipuri de ceai care erau oferite învingătorilor.
Din aceste manifestări iniţiale de divertisment, folosirea ceaiului s-a transformat în „cultul ceaiului”, în chanoyu, numit aşa de preotul budist Murata Juko,care a stabilit principiile ceremoniei punând accentul pe aspectul spiritual, şi care s-a îndreptat tot mai mult spre o formă de expresie artistică.
Chanoyu a fost completat de marele maestru Soueki cel care i-a conferit un caracter specific japonez, perfecţionându-l până la artă, formă în care se găseşte în zilele noastre.

În cultura japoneză, orice formă de arta este descrisă ca o „cale” spirituală. Corespondentul pentr chanoyu este chado („calea ceaiului”), aceasta reprezentând calea spirituală a ceremoniei ceaiul. Această artă este mai mult decât o ceremonie a ceaiului, este un mod de disciplinare a sufletului omenesc. Esenţa ceremonialului este de natură spirituală şi presupune o anumită stare sufletească din partea participanţilor. Cei ce se adună să ia parte la ceremonial trebuie să lase afară toate necazurile şi grijile vieţii cotidiene înainte de a intra în chashitsu pentru a petrece clipe de linişte într-o atmosferă calmă.














Arta ceaiului reprezintă cultul frumosului, este o taină a armoniei şi a purităţii, este o artă să ascunzi frumosul ca să fie descoperit, să laşi doar să se bănuie ce nu îndrăzneşti să destăinui. Atmosfera ceremoniei nu este religioasă, este una de căldură sufletească, o căutare a odihnei şi liniştii, o detaşare de cotidian, dar fără ca aceasta să implice o evadare din realitatea imediată.Ceremonia japoneza a ceaiului are loc in cladiri anume ridicate in acest scop, care au intotdeauna si gradini splendide, amenajate cu multa arta.

Pentru buna desfăşurare a ceremoniei ceaiului trebuie îndeplinite o serie de condiţii estetice legate de ustensilele, îmbrăcămintea participanţilor şi încăperea unde se desfăşoară ceremonia. Voi mentiona decat cateva din aceste conditii pentru ca ele sunt numeroase:in primul rand, camera ceaiului trebuie sa fie foarte curata si ordonata;ustensilele trebuie sa aiba o anumite vechime,singurele obiecte care au voie sa para noi fiind vasul de bambus si servetelul de sters. De asemenea, vesmintele participantilor trebuie sa aiba culori simple si sa fie curate,iar mişcările corpului trebuie să fie armonioase, strict calculate, liniştite, pline de calm interior. O deosebită importanţă are felul de a saluta, de a se aşeza, de a turna ceaiul în ceşti, felul în care trebuie să se ţină ceaşca, etc. Principiile ceremoniei cer participanţilor să admire doar camera, aranjamentul floral, dar niciodată kimonoul celorlalţi, deoarece ei trebuie să se detaşeze de orice formă de egoism. Oaspeţii nu se vor lansa în discuţii în şoaptă în grupuleţe restrânse, ci îşi vor limita conversaţiile la originile ustensilelor şi lăudarea frumuseţii gesturilor gazdei şi a ceremonialului în sine.
China fost patria ceremoniei ceaiului iar Japonia a perfecţionat-o şi i-a conferit sobrietatea şi rafinamentul unei arte adevărate. Chanoyu a apărut şi s-a dezvoltat într-o strânsă legătură cu ikebana, nelipsind de la ceremonia ceaiului aranjamentul floral. Există însă mari diferenţe între ceremonia japoneză şi cea chineză.

Dupa cum am mentionat mai sus,aceasta ceremonie a ceaiului reprezinta un mod de relaxare, in care oamenii gasesc pace sufleteasca;ea se bazeaza pe armonie., respect,puritate si liniste.


Ceremonia ceaiului se divide în trei momente distincte:
-kaiseki: un aperitiv;
-koicha: ceai dens;
-usucha: ceai uşor.




Cand ceremonia se sfarseste, se reaprinde focul pentru prepararea ceaiului, nu la fel de dens şi concentrat ca primul ceai servit, ci un ceai uşor menit să răcorească palatul şi să pregătească invitaţii să lase lumea spirituală a ceaiului pentru a reintra în lumea fizică. Se oferă posibilitatea de a fuma dar în casa ceaiului se fumează foarte rar. E doar un semn de relaxare. Pentru a acompania ceaiul se oferă higashi (un fel de prăjituri). În final invitaţii îşi exprimă aprecierea şi admiraţia faţă de momentele oferite de teishu.

Aceasta arta -"cale a ceaiului", este un mod de a iesi din cotidian, de a te elibera de problemele pamantesti, de a te purifica spiritual. M-a impresionat mult faptul ca orice gest are un inteles, ca trebuie acordata atentie fiecarui detaliu, ca legatura stabilita cu oaspetii este foarte importanta. Din cate am aflat din diverse surse, trebuie sa se ajunga la un echilibru spiritual si de aceea este nevoie de multi ani de pregatire;consider ca este o solutie buna de a invata sa comunici si sa ii respecti pe cei din jur, de a te bucura de toate lucrurile aparent nesemnificative si de a aprecia frumosul.














9 comentarii:

cristiana bercea mafioso spunea...

frumos ceaiul; frumos si ritualul; frumosi si japonezii... dar nu trebuia sa ne limitam cumva la arta vizuala? intreb, nu dau cu parul, intreb doar, jur!! ca asa si muzica intra la arta, si constructia de nave spatiale, si structura moleculara a cutare arene mai faine...

Popa Diana spunea...

...arta de a sti sa pregatesti si sa organizezi mediul in care doresti sa te relaxezi band un..ceai este foarte importanta si Diana a dat exemplu de lucruri de care japonezii tineau cont in ceea ce priveste "vizualul": imbracamintea, cadrul, modelele de pe cesti, ustensile...Oricum, faptul ca mai exista oameni pe glob care inca nu au inlocuit berea cu ceaiul e ..trecator..

dudistik spunea...

ceaiceaiceaiceai:x...foarte fain articolul...culturile orientale sunt cu adevarat fascinante...uite.la ei(in cazul nostru la japonezi) orice manifestare artistica,de la ikebana(calea florilor) la kendo(calea sabiei) este descrisa ca o cale spirituala.
acum nu zic ca pregatirea asta meticuloasa a ceaiului,care ascunde o gramada de simboluri,este o arta(nu sunt in masura sa judec)dar articolele noastre trebuie sa faca referire la un subiect artistic,nu doar la arta vizuala(din cate am inteles eu) si faptul ca diana a prezentat conceptul de arta al japonezilor mi se pare foarte potrivit.
Chanoyu-ceremonia ceaiului nu e de inteles din articole si teorii pentru ca tine de zen,deci e mai presus de filosofii,concepte,forme.
asa ca nu ne ramane decat sa incercam sa ne luam ceaiul in stilul japonezilor ,chiar daca ne va lua o eternitate:D

cristina b spunea...

acum..ca am citit articolul tau..te invit al un cei;;)..nu o sa respectam noi tot ritualul dar o sa vezi ca o sa iasa super..

Alexandra spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Alexandra spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Alexandra spunea...

Intr-adevar, datorita obiceiului lor de a face lucrurile cum trebui, japonezii au dezvoltat acest cult al ceaiului...si adunarea aceea la ceremonie unde oamenii lasa orice alta grija pentru a se bucura, a se desfata in prezenta ceaiului pentru a petrece clipe de liniste mi se pare un veritabil exemplu demn de luat in seama ca model chiar si in societatea contemporana, contrar cu atitudinea gen "ma imbat ca sunt suparat" (ca tot m-a facut Diana sa ma gandesc la baut datorita comentariului ei)...mai bine cu lumea din jurul tau la un ceai caldut...

Alya spunea...

Este foarte frumos ritualul ceaiului si este impresionant cultul care a fost dezvoltat dupa acest ritual. Cristiana este si arta vizuala ca doar vezi ceaiul nu doar il mirosi si il bei ;). Mi-ar placea si mie sa particip la un ritual de genul acesta *sigh*

cristiana bercea mafioso spunea...

"cristiana este si arta vizuala" zici, tu, ma cherie alexandra, aka alya? sau cumva "cristiana, este si arta vizuala"?