joi, 24 aprilie 2008

Dadaismul si suprarealismul


DADAISMUL

Dadaismul ia nastere, in mod oficial la data de 6 februarie 1916. Acest curent artistic isi are originea in revolta generatiei interbelice, generatie ce se confruntase pentru prima oara c
u ororile si absurditatile razboiului.
Asadar, intelectualii, dezertorii sau refugiatii politici ai acelei vre
mi doresc sa raspunda absurdului prin absurd. In acest fel, ei isi transpun ideile, mai abitir prin provocare decat prin prisma esteticului.

Originea denumirii m
iscarii

Interesandu-ma, am gasit mai multe teorii in ceea ce priveste aparitia numelui de "dadaïsme", insa cea mai interesanta ar fi aceea in care Tristan Tzara (evreu de origine romana), cofondatorul acestui curent artistic, ar fi introdus un creion in Marele dictionar francez Larousse, acesta oprindu-se in dreptul cuvantului "dada".
Pentru cei care nu stiu "dada" semnifica acel calut de lemn, utilizat in limbajul copiilor. Dupa parerea mea, nici ca se putea un nume mai bun!

Dadaismul este caracterizat prin negarea oricarui raport intre gandire si expresia artistica, prin ridicarea hazardului la rangul de principiu de creatie.
Acest moment a fost unul de rascruce pentru arta din secolul XX, toate ideile anterioare fiind rasturnate in mod voit, cu dorinta de a pune emfaza pe conceptele nou aparute.

SUPRAREALISMUL

  • este curentul artistic de avangarda care proclama libertate totala de expresie
  • este intemeiat de André Breton
  • s-a dezvoltat cu precadere in deceniile 3 si 4 ale secolului trecut

Am ales sa unesc aceste doua curente artistice (dadaism si suprarealism) intr-o singura postare, deoarece mi s-au parut relativ asemanatoare ca tematica si mod de transpunere. De altfel, dadaistii si suprarealistii "au fost de aceeasi parte a cazematei", ca sa spun asa.
Au existat colaborari intre cele doua grupari artistice, acestea impartasindu-si anumite sentimente precum cel de revolta impotriva absurditatilor epocii. Ambele curente presupun moduri inedite de exprimare a principiilor.






Cateva imagini cu creatii dadaiste si suprarealiste







<= "Dada-cino"- Raoul Hausmann

















"Fantana" - Marcel Duchamp =>
(chiar s-
a vorbit despre ea la clasa)















<= "Barbat cu melon" René-François-Ghislain Magritte











"Indragostiti
i II" =>
René-François-Ghislain Magritte















<= "Hera" - Francis Picabia













"Cloud Shepherd" - Hans Arp =>












<= "A nu fi reprodus"/ "
La Reproduction
Interdite"

René François Ghislain Magritte










Ar mai fi multe lucruri de spus si multe imagini interesante de adaugat, dar, sincer, mi-e cam somn, asa ca va las pe voi sa imi aduceti completari la articol (asta daca v-a atras vreun pic atentia). Este un subiect vast asa ca niciodata nu vom putea spune ca s-a spus tot ce era de spus.

Toate cele bune, C.C.




4 comentarii:

Alexandra spunea...

Citez "Am ales sa unesc aceste doua curente artistice (dadaism si suprarealism) intr-o singura postare, deoarece mi s-au parut relativ asemanatoare ca tematica si mod de transpunere." Constatarea ta nu este intamplatoare, din moment ce atat dadaismul cat si suprarealismul sunt curentele considerate ca facand parte din miscarea avangardista a perioadei de care aminteai si tu mai sus.

dr teo spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
dr teo spunea...

Sunt de acord cu tine in legatura cu numele dadaismului. Unul mai bun chiar nu puteau sa gaseasca. Iar imaginea cu "Indragostitii II" mi se pare de-a drepul trista, la fel si "A nu fi reprodus". Foarte interesant articolul, nu auzisem de dadaism pana acum. xoxo :*

Anonim spunea...

cred ca e prea mult sa vorbim despre dadaism si suprarealism impreuna cand cele doua miscari artistice sunt distincte. eu as amintii faptul ca dadaismul merita mai multa atentie din partea romanilor si dadorita faptului ca la temelia acestei miscari artistice de avangarda au stat romani ca : tristan tzara... frati Janco ( iancu) iar citandul pe tom sandqvist " dadaismul isi are in primul rand originea in cultura si originile romanesti" ale personalitatilor amintite. cred ca acest subiect ar trebuii tratat cu mai multa atentie si mai definita explicizare pe site-ul dvs