marți, 22 aprilie 2008

Manga-un mic istoric

In ultimul timp fanii manga si anime devin din ce in ce mai numerosi... Bineinteles vor fi intotdeauna scepticii care se vor uita urat si vor zice: " Ce ai 3 ani, te uiti la desene animate?". Desigur ca acestia nu vor intelege niciodata ca anime nu inseamna desen animat ci film de animatie si ca acestea sunt mult prea complexe ca sa fie intelese de niste copii de 3 ani sau ca manga au o poveste aparte, captivanta care te face sa tii cartea in mana si sa nu-i dai drumul pana nu termini si ultimul capitol. Totusi anime si manga se bucura de o popularitate aparte, in Romania, in ultimul timp si probabil vor deveni din ce in ce mai cunoscute si vizionate/citite. Consider ca inainte de a sustine ca esti fan, fiecare trebuie sa cunoasca macar putin din istoricul acestui gen aparte.


Manga- mica descriere


Manga(漫画) este cuvântul japonez pentru benzi desenate (uneori folosindu-se de asemenea şi komikkuコミック). Totusi manga si benzi desenate gen manga au fost desenate si in alte parti ale lumii cum ar fi: Coreea de Sud, China. De asemenea in Franta exita "la nouvelle manga" care este o forma de banda desenata al carui stil a fost influentat de manga japoneza. În afara Japoniei, termenul este utilizat strict pentru benzile desenate de origine japoneză.

In Japonia manga sunt citite de oameni de toate varstele asa ca tot felul de subiecte apar de tipul: actiune-aventura, istorie, comedie, horror, SF, fantasy, business etc.


Istoric


Manga este creată dintr-o mixtură între arta japoneză ukiyo-e şi stiluri străine de desenat, şi a preluat forma prezentă la puţin timp după cel de-Al Doilea Război Mondial. Constă în principal din desene alb-negru, în afară de coperţi şi cîteodată primele cîteva pagini; în unele cazuri, este colorată integral.



Ukiyo-e (浮世絵, Ukiyo-e), "pictures of the floating world, sau stampa japoneza a avut o mare cautare intre secolele 17 si 20 si avea ca teme peisaje, teatrul, povesti istorice etc. Acestea era destul de ieftine pentru ca puteau fi produse foarte multe o data si se adresau in principal oamenilor de la oras care nu erau destul de bogati pentru a-si permite o pictura originala.



Genuri de manga




1. Shōjo manga: manga care este adresata in principal fetelor. Acestea au ajuns sa fie desenate in principal de autoare precum Hagio Moto, Riyoko Ikeda, Yumiko Oshima, Keiko Takemiya, Ryoko Yamagishi ( in perioada celui de-al doilea razboi mondial ) sau dupa 1990 de Naoko Takeuchi (autoarea Sailor Moon- aceasta manga a devenit cunoscuta in toata lumea si anime si se bucura de o mare popularitate, fiind de asemea probabil al doilea anime aparut in Romania ), Bisco Hatori ( autoare Ouran High School Host Club ), Matsuri Hino ( autoarea Vampire Heart care a aparut de curand si ca anime) etc.


2. Shōnen manga: este adresata in principal baietilor si e formata din trei subcategorii:

a) Shōnen manga pentru categoria de varsta 14-18 ani
b) Seinen manga: 18-30 de ani
c) Seijin: peste 30 de ani


3. Kodomo: manga destinate copiilor


4. Kazoku-destinat intregii familii

De la manga la anime

Anime-ul începe odată cu secolul al XX-lea, când regizorii japonezi au experimentat tehnicile animate explorate în Franţa, Germania, Statele Unite ale Americii şi Rusia. Cel mai vechi anime a fost ecranizat în 1917; era un clip de două minute cu un samurai care încerca să îşi testeze noua sabie pe ţinta sa, doar ca să fie înfrânt de către aceasta.

Prin 1930, animaţia devine o alternativă a narării comparate cu industria subdezvoltată a actoriei (live-action). Spre deosebire de America, industria live-action rămâne în Japonia o piaţă mică, suferind de bugetări şi restricţii ale locaţiilor şi castingurilor. Lipsa actorilor vestici, de exemplu, a făcut aproape imposibile filmările din Europa, America sau lumi fantastice care nu implică Japonia. Animaţia le permitea artiştilor să creeze orice personaje şi locaţii.

Succesul filmului Albă-ca-Zăpada şi Cei Şapte Pitici al lui Disney din 1937 influenţează animatorii japonezi. Osamu Tezuka adaptase şi simplificase numeroase tehnici de animaţie Disney pentru a reduce costurile şi numărul cadrelor în producţie. Această metodă a fost percepută ca o tehnică temporară care să îi permită producţia într-un program fix cu personal neexperimentat.

În timpul anilor '70, are loc o creştere a popularităţii seriilor manga, care ulterior au fost animate, în special cele create de Osamu Tezuka, care a fost numit o „legend㔺i „zeul manga”. Munca sa şi a altor pionieri în domeniu au inspirat caracteristici şi genuri care sunt elementele fundamentale ale animeului de astăzi. Genul marelui robot (cunoscut ca „Mecha” în afara Japoniei), de exemplu, luase formă prin Tezuka, se dezvoltase în genul Super Robotului prin Go Nagai şi alţii, şi a fost revoluţionat la sfârşitul deceniului de Yoshiyuki Tomino, care dezvoltaze genul Robotului Adevărat. Anime-urile cu roboţi precum seriile Gundam şi Macross au devenit clasice în anii'80, stilul robotic fiind cel mai comun în Japonia şi restul teritoriilor. Perioada aceasta devine mai acceptată în mainstreamul japonez (deşi mai puţin ca seriile manga) şi cunoaşte o expansiune în producţie. Seriile anime cunosc expansiunea în magazinele de peste mări în anii '90 şi chiar mai mult în anii '00.









10 comentarii:

Bogdan Raileanu spunea...

In ceea ce priveste cartile de benzi desenate, aceste manga, nu pot spune ca mi-a fost dat de prea multe ori sa le intalnesc, pentru a-mi face o parere. In schimb, am vazut niste filme de lung metraj, desene animate japoneze care mi-au placut destul de mult, si anume "Sen to chihiro no kamikakushi" si "Mononoke Hime". Sunt niste filme reusite atat ca realizare cat si ca idee si surprind destul de bine si spiritul acestei lumi orientale. Iar acum o intreabare, din curiozitate: Pokemon era manga? :)) Trebuie sa recunosc ca a fost una dintre puitnele serii de desene animate care mi-a provocat alergii, dar banuiesc ca asta a fost doar un accident minor. Cat despre faptul ca multi vad manga-urile ca desene pentru copii mici, eu unul nu sunt nici eu de acord cu acest lucru, deoarece, in fond, asta e stilul in care se realizeaza aceste desene animate, iar daca temele abordate nu sunt puerile, sau daca sunt si desene care se adreseaza adultilor, atunci ar trebui acordata mai multa atentie si importanta mesajelor, si nu realizarii.

Ale B spunea...

De obicei, daca manga are succes, atunci apare si anime-ul care se bazeaza pe acea manga. Dupa parerea mea, ar fi poate de preferat anime-ul, pentru ca este si mai accesibil - pe net, de exemplu (iar manga mi se pare mai greu de citit pe calculator) si pentru ca astfel poti auzi si vocile personajelor...Desi se intampla sa fie cateodata si voci mai...suparatoare, mai nepotrivite. Desigur, manga este un stil de animatie pe care il respect, si adeseori exista posibilitatea ca anumite scene amuzante sau importante din manga sa lipseasca cu desavarsire din anime. Cat despre intrebarea ta, Bogdan, chiar nu stiu daca Pokemon a fost si manga, si mi-ar placea si mie sa aflu :)

Alya spunea...

Buuun... recunoasc ca initial nu am avut nici cea mai mica idee daca Pokemon exista sau nu sub forma de manga asa ca am facut o mica, mare cautare pe wikipedia. Desi a pornit initial ca o serie de jocuri video creata de Satoshi Tajiri, Pokemon a prins repede faima si a devenit atat anime cat si manga. De fapt jocul e considerat al doilea mare succes dupa Mario ;). Sincer nici eu nu m-am omorat niciodata dupa Pokemon!

ioana petric spunea...

Sunt de acord ca manga si anime au devenit recent destul de populare in Romania. Sincer, nu stiam ca exista mai multe categorii de manga adresate diferitelor categorii de varsta sau celor 2 sexe, dar, din cate am vazut (doar vreo 2 serii anime), pot sa afirm ca nu toate sunt adresate copiilor de 3 ani. Manga/anime abordeaza subiecte si idei diverse, dintre care nu toate sunt indicate copiilor.
Cel mai important lucru despre anime/manga este faptul ca ne da posibiliatea de a ne face o idee despre alte culturi, obiceiuri si traditii, care reies, evident, din insusi subiect, dar si din modul in care se comporta si vorbesc personajele.
De asemenea, arta desenelor manga nu trebuie uitata. Consider ca aceasta ar trebui luata in considerare si apreciata in masura in care merita.

Popa Diana spunea...

prima poza cea cu L din Death Note ma face sa cred inca o data ca intr-adevar animeurile nu sunt pentru copii unele sunt chiar istete..iar L e...

Roxilen spunea...

nu pot spune ca am avut mare contact cu acest gen de benzi desenate -manga- sau cu animeurile.Insa consider ca reprezinta un subiect interesant si pot fi destul de complexe.Cel mai recent anime pe care l-am vazut a fost Death Note si pot spune ca am ramas placut surprinsa de complexitatea sa si de accentul care s-a pus pe cele mai mici detalii(avand in vedere firul povestii detaliile au o importanta de necontestat).Interesant articolul si cu prima ocazie promit sa incerc si eu sa citesc o astfel de manga.

Adriana spunea...

In Japonia, manga este foarte populara in randul tuturor categoriilor de varsta, asa ca abordeaza o gama foarte larga de teme : actiune-aventura, romance, sporturi , jocuri, drame istorice, comedie, S.F. , fantastic, mister, horror, sexualitate, business si comert, deci cu siguranta manga nu se adreseaza doar copiilor…. Inca din anii `50, manga a devenit o parte importanta din indutria publicistica japoneza, reprezentand o piata de 481 milioane de yeni in Japonia in 2006( aproximativ 4,4 milioane de dolari).

Anonim spunea...

Ce mai, trebuie sa ii apreciem pe japonezi. Manga nici nu se compara cu comic-urile americane. 1)Nu exista "pure evil" in manga, chiar si personajele rele au o poveste, un vis si un motiv pentru care fac ceea ce fac. Motivele de gen "World d0mination!!1" care sunt folosite tot timpul in comic-urile americane apar in manga doar ca glume daca apar. In plus unele personaje rele pot deveni bune in timp. 2)Manga se termina! Are un sfarsit. Povestea evolueaza in timp odata cu personajele. Capitolele au legatura intre ele. 3)Eroii povestii nu sunt perfecti, sunt oameni care pot gresi, dar invata din greseli. Ei simt frica, dar nu o lasa sa puna stapanire pe ei. Daca sunt invinsi ei se pot ridica, daca nu singuri atunci cu ajutorul prietenilor. Aceste calitati ii fac sa fie eroi. 4) In general povestea este mult mai complexa in manga, cu multe intorsaturi de situatie. Si 5) Japonezii au curajul de a scrie despre lucrurile din viata de zi cu zi, lucruri importante care fac parte din viata noastra cum ar fi moartea (de care americanii se feresc). Deasemenea personajele principale (care au de obicei 15-16ani) se duc la scoala, fac cumparaturi etc. toate aceste lucruri descrise in asa fel incat sa nu fie totusi plictisitoare.
Am vrut sa fac o diferenta intre manga si comics pentru cei nu prea au avut de-a face cu manga/anime. Se vede ca nu sunt neutra :P

Alya spunea...

Dap nu esti neutra,dar dupa cum stii nu-s de acord cu faza cu World Domination. I mean come on exista personaje care au visul ata aka Light din Death Note, care ori ce ai zice tu asta vroia sa faca intr-un final ca altfel nu se mai considera God of the New World. Dar adevarul este ca manga sunt mult mai complexe decat comics-urile si mai bine desenate, personajele parand mult mai reale decat in comics-uri.

cristiana bercea mafioso spunea...

"Hey, brain, what'cha gonna do tonight, man?" "Same thing as every night; trying to take over the World!" mie imi plac comics-urile americane (acelea bune, deci, comics-uri adevarate). doar nu zici ca "Batman" nu-i pe cinste...