sâmbătă, 22 martie 2008

Arta aplicata direct pe corp(tatuajul)

Primele manifestari a cee ce numim azi „body art” au parut cu aproximativ 12.000 de ani in urma:cei care aveau rani pe corp , incercau sa le vindece prin frecarea cu cenusa. Cuvantul „tattoo” provine din Tahiti: Capitanul Cook a ajuns in Tahiti in anii 1700,acolo i-a auzit pe bastinasi numind tatuajul „ta-tau”.

TATUAJUL CHINEZESC

Arta si literele simbolice ale culturii traditionale chineze sunt foarte bune modele pentru tatuaj. Literele chinezesti continute de tatuaje sunt de fapt cuvinte sau expresii scrise cu litere sau caractere chinezesti, ale caror linii gratioase le fac perfect pretabile artei tatuarii.
Desi aceste tatuaje se bazeaza pe alfabetul chinezesc, ele nu sunt foarte comune in China si sunt mai degraba un fenomen in tarile din vest unde nu se foloseste acest tip de alfabet.






TATUAJUL CRESTIN

Tatuajele crestine infatisand diverse modele ale crucii sunt des intalnite. Unele tatuaje il infatiseaza pe Isus pe cruce, in timp ce altele infatiseaza crucea, adesea reproducand textura lemnului si coroana de spini agatata de una dintre brate. Alte tatuaje constau din infatisarea unor cuie incrucisate, cuie mari ca cele folosite in crucificarea lui Iisus.


Simbolul pestelui este un bun exemplu, simbolul pestelui stilizat fiind adeseori utilizat ca simbol al lui Hristos. Este un simbol ce se preteaza foarte bine tatuajului, in special in culloare neagra.

TATUAJUL HENNA (MEHNDI)

Tatuajele henna numite si mehndi, sunt un tip de decoratiuni corporale temporare dezvoltate in India. Aceasta arta traditionala nu a fost interpretata ca fiind tatuaj, pana de curand.A fost inteleasa mai degraba ca fiind o cosmetizare,o decorare a corpului pentru ocazii speciale precum nuntile.Henna este o pulbere naturala folosita si pentru a colora parul.Cand este fabricata sub forma unei paste si aplicata pe piele, lasa in urma o culoare.Aceast dispare in decurs de zile sau saptamani, in functie de produsul folosit, unele fiind substantial mai puternice decat altele.


Model complex de tatuaj henna pe maini



TATUAJUL MAORI

Tatuajele maori sunt printre cele mai distinctive tatuaje din lume, arta tatuarii fiind o arta sacra pentru populatia Maori din Noua Zeelanda, care, probabil, a fost adusa din insulele Polyneziei de est.Tatuajele traditionale Maori sunt cunoscute ca ‘Ta Moko’ ce constau in desene spiralate si foarte reliefate ce acopera fata si in unele cazuri fesele si picioarele.Ritualul tatuari Maori este un proces complex. Sunt folosite cutite si dalti netede s-au zimtate, cerneala fiind aplicata prin efectuarea unor incizii.


7 comentarii:

cristiana bercea mafioso spunea...

salut! grozav articol! trebuie sa recunosc ca "arta aplicata direct pe corp", cum ii zici tu, mi-a atras atentia de mai multe ori, in cadrul unor documentare pe la Discovery despre diferite triburi. Gasesc aspectul psihologic al acestor manifestari artistice absolut fantastic. Oamenii aceia au o judecata foarte avansata din cate vad eu, pentru ca valorile lor sunt, evident, mult, mult mai puternice si mai importante decat prin alte parti. Absolut minunat! forma asta a lor de manifestare, de comunicare e atat de sugestiva incat merita din plin atentia. a propos de etimologia cuvantului, stiu din surse nu prea sigure ca termenul 'tatuaj' provine de la cuvantul tahitian 'tatu', care semnifica 'a insemna / a marca'. Conform altor surse, de la termenul polinezian 'tatao' (a tapa) s-ar fi format denumirea actuala. De oriunde ar veni numele si conceptul de "tatuaj", consider ca e necesar sa stim sa facem diferenta intre tatuare in adevadatul sens al sau si banalul body-painting occidental, mai exact, imitatiile acelea de prost-gust pe care le au unele vedete pictate prin diferite parti ale corpului nu prea sunt "the real deal"!

Anonim spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Anonim spunea...

Intr-adevar, conceptul "tatuaj" a fost atat de deformat in ultimii 20 de ani, incat putini stiu astazi, insemnatatea lui de baza. Este pacat ca, incetul cu incetul, cultura devine non-cultura, totul se degradeaza si isi pierde intelesul original, capatand unul de o superficialitate deranjanta pentru cei ce inca mai cauta valori adevarate.

Alya spunea...

Este foarte interesant articoulul. Acum lumea cand aude de tatuaj nu se mai gandeste decat la degradare, dar multi uita despre inceputul tatuajului. Este trist cum totul capata un sens tot mai rau in ziua de azi.

Manuela Tobosaru spunea...

Articolul tau mi-a atras atentia prin titlul sugestiv pe care i l-ai dat si m-am decis sa citesc. E foarte bine ca ai evidentiat originile tatuajului, valentele pe care acesta le capata in diferite culturi, importanta lui ca forma de manifestare artistica si comunicare. Cert e ca in zilele noastre el e deosebit de popular printre tinerii dornici de a iesi in evidenta, fara a cauta sa transmita un anume mesaj, ci doar pentru a crea un nou "look", pentru a-si conferi imaginea de rebeli si non-conformisti. Deh, asta-i "trend-ul", dar e mare pacat ca aspectele acestui tip de arta se pierd prin noianul de imitatii proaste si lipsite de continut realizate in Occidentul nostru in continua cautare de nou, de exotic, de necunoscut...

Bogdan Raileanu spunea...

Mi s-a parut interesant articolul tau si o data cu citirea lui, mi-am adus aminte de un record despre care auzisem, insa nu mai tineam minte exact despre ce era vorba, drept care am intrat in urma cu 5 minute pe google. Iata ce am gasit: "Cea mai Tatuata persoana LUCKY DIAMOND RICH Mai presus in tatuarea in mai multe straturi este cel care manevreaza ferastraul cu lant, bicicleta pentru acrobati si inghite sabii, Lucky Diamond Rich (din Australia, nascut in Noua Zeelanda), care si-a petrecut mai mult de 1.000 de ore pentru a-si lasa corpul modificat de catre sute de artisti in tatuaje. El a inceput avand o intreaga colectie de modele colorate din intreaga lume tatuate pe intreg corpul. Dar nu s-a multumit sa se opreasca aici, Lucky a optat apoi pentru o acoperire 100% cu cerneala neagra, inclusiv pe pleoape, pe pielea delicata dintre degetele de la picioare, in urechi, si chiar pe gingii. El este acum tatuat cu desene albe peste negru si cu desene colorate peste cele albe." Strange and yet impressive.

dudistik spunea...

Interesant...ma intereseaza mai mult tatuajele religioase.restul sunt fitze(ah...vreau si o fitza...la nivelul gleznei...ma rog).
Revenind la articolul postat de Diana,mai ales la partea cu tatuajele crestine,am de comentat.Se pare ca tatujele crestine nu sunt chiar crestine,ba au fost chiar condamnate de biblie.Tatuajele nu au fost vazute cu ochi buni,mai ales din cauza unei condamnari iudeo-crestine:'Nu va faceti insemnari pe trup pentru un mort si nu va faceti tatuaje pe corp.Eu sunt Cel Vesnic'(Levitic 19:28-Vechiul Testamen).Ideea e ca tatuajele erau obiceiuri ale egiptenilor si ale unor popoare din Orientul Mijlociu,condamnate de Biblie.
Oricum,rolul estetic al tatuajului l-a depasit cu mult pe cel cultural si se pare ca asta nu e tocmai gustat de colegii mei...good:D