marți, 25 martie 2008

POP ART






Ce este pop art?
Anii '60 au reprezentat in general o perioada de deschidere, marcata de inceputul schimbarii de mentalitate si de inovarea cailor de exprimare artistica. Iar cei care au dat tonul au fost bineinteles englezii si americanii. Anii '60 in S.U.A. au fost dominati din punct de vedere artistic de Andy Warhol si de curentul "Pop Art". Se renunta astfel la modalitatile mai serioase de a picta, apelandu-se in schimb la tehnici de producere in masa a creatiilor artistice. Tema dominanta fiind cultura de masa si consumerismul.

In atelierul lui Warhol, "The Factory", tot felul de personaje ciudate, (vedete de film, fotomodele, creatori de moda, staruri porno sau simpli junkies) il ajutau pe artist sa isi realizeze operele de arta. Acestia lucrau ca intr-o fabrica in care se produceau pe banda rulanta creatii artistice. Warhol nu s-a limitat la pictura, el a fost mereu interesat de orice forma de expresie, fie ca era vorba de cuvantul scris, filme, sau diferite forme de imprimare. Dar subiectul sau favorit a fost societatea de consum si simbolurile sale cel mai usor de recunoscut.

Astfel, simpla cutie de supa Campbell a devenit simbolul unui intreg curent artistic - pop art - iar chipurile diferitelor celebritati (Marilyn Monroe, Liz Taylor, Liza Minnelli) pictate de Warhol au devenit faimoase. Stilul lui Andy Warhol se recunoaste imediat. Trasatura caracteristica este repetarea aceleasi imagini in diferite versiuni coloristice si dispunerea in grupuri organizate si simetrice. Picturile lui Warhol imbina desenul cu fotografia, folosind cel mai adesea serigrafia (silkscreen) ca tehnica de imprimare pentru a produce in masa creatiile sale.

Atat Warhol cat si intregul curent pop art s-a canalizat pe sursele imediate de inspiratie, pe elementele obisnuite si usor de recunoscut de oricine din societatea americana. Consumerismul nu este vazut ca un lucru rau, ci din contra, el este perceput ca fiind elementul ce ne uneste si pe care il avem cu totii in comun. Warhol obisnuia sa spuna ca o Coca-Cola are acelasi gust indiferent cine esti, ea este aceeasi si pentru presedinte, si pentru vedete si pentru vagabondul de la colt de strada.

Acum putem spune ca pop art face parte din viata noastra. Mass media ne inunda zilnic cu astfel de imagini insa acum nu le putem numi arta. Aici insa intervine Warhol care spune ca orice imagine cu care ne confruntam este arta si trebuie sa confruntam ca atare. Poza lui Marilyn , poza cu florile, poza cu
femeia in cada si multe altele pot fi considerate pop art, imaginile din viata de zi cu zi pot fi considerate artistice in felul lor insa kitschurile prezentate la TV , dupa parerea mea, sunt departe de a fi considerate Pop Art.





Astept si parerile voastre in legatura cu acest subiect. Daca mai stiti lucruri interesante despre Pop Art sau daca recunoasteti pozele din articol, va astept cu commenturi si opinii.



2 comentarii:

Alexandra spunea...

Folosirea acelor "personaje ciudate" in realizarea lucrarilor mi se pare o idea buna, daca nu chiar grozava, intr-ucat, in fond, arta proneste de la prelucrarea creativa a elemantelor cotidiene, sau a celor care apartin in general realitatii.

Bogdan Raileanu spunea...

Din cate stiu eu, artistii ce apartineau acestui curent, pop art, se inspirau initial din benzile de desene animate facute la vremea aceea in America, in special, iar mai tarziu au inceput sa se inspire si din reclamele si din posterele care incepusera inca de pe atunci sa domine peisajele citadine. De aici si ideea folosirii chipurilor unor vedete ca Monroe, Minelli, etc, cum ai zis si tu. Cat despre Warhol, el este probabil cel mai de seama reprezentant al curentului si cel mai bun pictor de la 1950 incoace. Ma bucur ca ai postat un asemenea articol pe care l-am citit cu mare placere.