marți, 15 aprilie 2008

Machiajul -o arta straveche

Vechile ritualuri cotidiene de înfrumuseţare nu sunt cu nimic mai prejos decât cele contemporane. Machiajul cu pudră colorată are 10.000 de ani iar ustensilele pentru machiaj şi chiar recipiente ce se închideau ermetic pentru a păstra fardurile datează încă din anul 5.000 î. Hr.Cuvantul arab pentru fardul de ochi (khol sau kohol), înseamnă linişte, calm. Egiptenii au dat această denumire sulfurii de plumb, apoi oxigenului de magneziu, pe care le utilizau în machiaj. Pentru machiajul ochilor se foloseau două culori: negrul (kohl) pentru pleoapa superioară si verdele malahit pentru cea inferioară. Femeile din antichitate aveau o strălucire deosebită a ochilor aplicând un bastonaş înmuiat în khol direct pe pupilă. Rujurile sub forma creioanelor, serveau la accentuarea strălucirii buzelor. Pentru obraji se foloseau diferite pudre si farduri pe baza de cinabru. Pentru a fi cât mai atrăgătoare şi incitante, femeile îsi colorau în roşu corai vârful degetelor palmelor, degetelor de la picioare, chiar si călcâiele . Ele realizau aceasta cu ajutorul sucului de "kufra". Aceasta plantă, cunoscută sub numele de henna este folosită şi azi de multe femei pentru vopsirea părului. În Grecia, femeile au folosit carbonatul bazic de plumb pentru a-şi albi faţa. Această substanţă a rămas populară timp de secole.


Datorita acţiunii sale toxice, putea provoca chiar moartea celor care o foloseau. Pielea era unsă cu un preparat din ocru galben, ce dădea reflexe aurii, iar linia decolteului era fardată cu albastru. În Sparta şi Atena antică, machiajul era permis numai curtezanelor. Chiar dacă cele mai scumpe reţete de farduri erau exclusiv la dispoziţia nobililor, şi sclavele aveau fardurile lor. Fardurile erau preparate proaspăt şi mereu parfumate.Kholul chiar avea scrisă pe recipient data expirării.

7 comentarii:

aLmA spunea...

nu stiu daca ai observat sau nu, dar eu am postat mai de mult un articol exact cu aceeasi tema...consideri ca era nevoie sa subliniezi ce am spus eu deja?

Alexandra spunea...

Nici eu nu stiu daca tu ai observat sau nu, dar singurul lucru pe care articolele voastre il au in comun e tema foarte apropiata, Ruxandra a scris numai despre machiajul la femei in Antichitate, in timp ce tu ai scris despre machiaj atat la femei cat si la barbati, referindu-te la transformarile obiceiurilor din Antichitate pana mai spre epoca noastra. Asa ca data viitoare, te rog sa citesti cu mai multa atentie si sa nu mai spui ca subliniaza cineva ce ai spus tu. nu te supara pentru comentariul meu, dar imi displac total situatiile de gen.

Anonim spunea...

Nu stiam ca este o noua regula ca in momentul in care cineva abordeaza un subiect, este strict interzis ca altcineva sa il reia. But what do I know...?!?!

Anonim spunea...

Iar acum ca sa ma refer la articolul Ruxandrei, ai scris la un moment dat ca se aplica direct pe pupila! Cred ca voiai sa spui pleoapa, pt ca altfel ar insemna sa isi scoata ochii, sau ceva de genul asta :)) Dar oricum, interesanta postare!

dudistik spunea...

uuu..s-au incins spiritele...mda..articolele au aceasi tema .dar sa privim partea buna...ati putea sa colaborati si sa realizati cel mai bun articol depsre machiaj din toate timpurile:D.app cris,sunt 80% sigura ca in antichitate duduile isi bagau efectiv bastonasul inmuiat in khol in ochi ca sa obtina efectul dorit(am incercat ceva asemanator cand eram mai mica si n-a durut).well,you know...a girl's gotta do what a girl's gotta do..peace

Alexandra spunea...

Andreea, nu au aceeasi tema, da, sunt despre machiaj, si atat au in comun, dar au abordat idei si elemente diferite in legatura cu machiajul...let's leave it, ca n-are rost...

ioana petric spunea...

Un articol foarte interesant, Ruxi. Ei bine, se stie ca din cele mai vechi timpuri, atat femeile cat si barbatii, au folosit diferite forme de farduri pentru a se infrumuseta, uneori chiar substante toxice fara sa isi dea seama.
Am auzit ca in unele perioade machiajul era adresat exclusiv curtezanelor, fiind considerat vulgar sau deoarece era interzis de Biserica.
Oricum, articolul tau ofera niste informatii interesante, cum ar fi faptul ca unele produse aveau date de expirare inca din Antichiate. Cat priveste bastonasele inmuiate in kohl cu care atingeau direct ochiul, se poate sa fie adevarat (numai tu dudu ai incerca asa ceva!!). Adica ganditi-va la lentilele de contact; stiu ca sunt facute special pebtru asta si tinute permanent intr-un lichid, dar cine stie... Oricum, bravo pentru articol!