marți, 18 martie 2008

Fata cu cercel de perla







Romanul “Fata cu cercel de perla” apartinand autoarei Tracy Chevalier poate fi asemuit cu un tablou profund si incantator. Tesand o frumoasa fictiune, aceasta compune o poveste cu parfum de realitate, care te transpune, intr-un alt timp si o alta tara, fara sa simti ca te desprinzi de spatiul tau temporal si terestru. Creatia este o povestire inventata, brodata pe misterul ce inconjoara un celebru tablou din patrimoniul cultural al nordicilor, intitulat “Fata cu cercel de perla”. Pictura apartine pictorului olandez Johannes Vermeer, iar creatia in cauza si-a capatat o reputatie aparte fiind cunoscuta si sub denumirea de “Monalisa Nordului”.
Intr-un limbaj simplu, fara inflorituri, autoarea isi asuma rolul unei tinere slujnice cu constitutie sufleteasca deosebita ce nimereste, intamplator, in casa celebrului pictor. Prin relatarea la persoana intai, Tracy Chevalier il pune pe cititor in legatura directa cu resorturile intime ale sufletului tinerei care descopera o lume aparte in atelierul lui Vermeer. Ceea ce pentru ceilalti membri ai familiei este un teritoriu interzis in care se accede numai cu acordul expres al artistului se transforma pentru slujnica cea tanara intr-un univers tainic si fascinant in care poate deveni ceea ce simte cu adevarat ca este.
Particularitarile secrete ale fetei nu scapa ochiului format de pictor care decide sa o imortalizeze pe panza sa cu riscul de a scandaliza familia. Pe parcursul desavarsirii capodoperei, intre model si pictor se infiripa o poveste tacuta de iubire. Prezenta fetei in atelierul pictorului vine ca o completare discreta a potentei artistului. Desi ramasa anonima, ea devine nemuritoare datorita penelului de indragostit.
Romanul “Fata cu cercel de perla” este o pledoarie pentru frumos, pentru estetic, pentru posibilitatea existentei sentimentelor in stare pura. Pentru tanara slujnica, crearea tabloului este cheia catre o lume ravnita, dar la care nu va accede niciodata in viata ei de muritoare. Prin pozitia ei sociala, ea este condamnata sa apara in ochii celorlalti ca o oricare alta, insa pentru Vermeer, ea este muza si modelul in stare de perfectiune.
Felul in care este relatata povestea tabloului face cu adevarat cinste scriitoarei. Dintr-o poveste imaginata, Tracy Chevalier reuseste sa creeze un autentic document estetic. Consider ca aceasta carte nu poate merita mai putin de punctajul maxim pentru ca este, pur si simplu, fara cusur. Nici un moment, cititorul nu poate pune la indoiala adevarul nascut din fictiune, nu exista nici o bresa care sa ne faca sa vedem panza cruda sub culorile intense care zugravesc o emotionanta poveste de iubirE.






Alte lucrari semnate de Verneer:









"LAPTAREASA"


























" CHITARISTUL"























"SCRISOAREA DE DRAGOSTE"

5 comentarii:

cristiana bercea mafioso spunea...

Intr-adevar, disputa in jurul acestui tablou poate usor constitui o intriga incitanta. poate chiar e o intriga incitanta, nu am de unde sti, nu am citit romanul, dar articolul tau m-a facut destul de curioasa in ceea ce-l priveste...propun o usoara discutie pe marginea urmatoarei teme, desigur, daca sunteti interesati: "ce face din "Fata cu cercel de perla" tematica unui "brand"?", mergand pe scheletul povestii aceleia cu van Gogh si brandul lui... nu caut sa critic, mai ales ca nu am citit decat coperta din spate a romanului, acolo unde scrie cate ceva despre el, dar ma intreb daca nu cumva Mona Lisa era deja epuizat ca subiect, drept care "hai sa gasim altceva" si au gasit mai-sus-mentionata lucrare...Astept cu nerabdare pareri, intre timp voi arunca si eu un ochi peste roman!

cristiana bercea mafioso spunea...

aaaa, imi cer scuze, nu m-am familiarizat inca prea bine cu mama ei de tehnica de blog; comentariul e postat de cristiana bercea, ca sa stiti pe cine killeriti, in caz ca va pasioneaza, dragilor...!

cristiana bercea mafioso spunea...

asaaaa, i-am dat de cap! eu sunt faptasa, eu i-am dau in cap autoarei, saraca, fara sa fi citit cartea! acum, ca am gasit cum trebuie sa scriu, revin, obsedata: de unde si pana unde s-au apucat sa se lege si de Vermeer, ca pe Leonardo l-au tras de barba, pe van Gogh l-au tras de ureche, au epuizat ezoterismul masonic, au umflat rafturile cu viata sexuala a lui Kant...urmatorul pe lista a fost nefericitul de Vermeer. Care urmeaza acum?

Alexandra spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Alexandra spunea...

De unde ti-a venit tie ideea ca i-au dat in cap nefericitului Vermeer? De cand a scrie o carte care are ca personaj un om despre care e sigur ca a existat inseamna a-i da in cap? Doar nu s-a proclamat autoarea atotstiutoare sa-ti bage tie pe gat ceva nu vrei sa crezi,nu? Acum, depinde de tine, cat de credul esti ca citior. Ce, atunci cand citesti "Hanu' Ancutei" (dau un exemplu monoton) chiar crezi ca Ionita i-a zis lui Voda...stim noi ce (sper ca va mai amintiti)? Eu am citit cartea "Fata cu cercel de perla" (si mi-a si placut)si iti spun sigur ca nu a "violat" nimeni eticheta lui Vermeer, care e prezentat cat mai neutru posibil (mi se pare ca e gresit sa zici "cat mai neutru", dar in fine) de catre autoare. Plus ca s-au pastrat o serie de informatii legate de viata lui care au fost pastrate fidel. Si oricum, e beletristica pana la urma,nu e nici viata sexuala a lui Kant, si nici nu cred ca Vermeer se rasuceste in mormant din cauza cartii acesteia. Si sa stiti ca mai sunt vreo 3 sau 4 carti despre tablourile lui Vermeer. Mai degraba cred ca s-ar rasuci in mormant Beethoven la ce tampenii scabroase de "remix-uri" s-au facut dupa "An die Freude" (aka "Oda bucuriei"). Asta e ceea ce eu numesc profanare a artei,nu o carte care mai e scrisa si bine pe deasupra. Dar despre Beethoven si remix-urile alea vom vb altadata.