joi, 8 mai 2008

Arta digitala







Traim in secolul vitezei, un secol dominat de inovatii tehnologice in care totul este computerizat si digital. In aceste conditii, unele valori clasice incep sa se piarda si pe masura ce incercam sa ne simplificam viata, tot amplificam metodele prin care facem asta. Din fericire, acest lucru are si parti bune, deoarece iau amploare noi forme de manifestare. Printre domeniile in care computerul devine tot mai important se afla si arta.



O noua forma de arta, care schimba echilibrul si perfectiunea celei clasice, se dezvolta rapid. Este vorba despre arta digitala, a carei realizare este posibila cu ajutorul computerului. Poate fi generata integral de sistem sau partial, cum ar fi scanarea unor fotografii, prelucrate apoi cu ajutorul unui soft special. Textele digitale sau inregistrarile audio si video nu sunt incluse in conceptul de arta digitala, insa pot face parte dintr-un proiect amplu, dupa o prelucrare ulteriora a acestora.



Cea mai cunoscuta ramura a artei digitale este cea vizuala. Filmele din zilele noastre chiar 'abuzeaza' de acest tip de arta, prin realizarea graficii generate pe computer si prin intermediul efectelor speciale care tind sa fie inlocuite de cele prelucrate cu ajutorul unor programe speciale. Un exemplu in acest sens este celebra pelicula "Stapanul inelelor", pentru care mai mult de 30% din scene au fost realizate artificial, dupa ce fusesera initial filmate in studio. Grafica efectuata pe computer poate fi de doua feluri: 2D si 3D. Grafica tridimensionala este produsul editarii din forme geometrice, din poligoane sau curbe, a unor imagini complexe care incearca sa redea intr-un mod cat mai realist - tridimensional - forme, obiecte sau scene. Realizarea imaginilor 3D se face exclusiv cu ajutorul unor programe specializate, de tipul Cinema 4D, 3D Max sau Maya.


Dar arta digitala este inovatoare si prin apropierea de procesul clasic: pune la dispozitie pensule in versiuni electronice, filtre, lupe, nenumarate surse de informatie si multe alte tehnici, separat sau combinate. Artistii digitali - pictori, ilustratori, designeri, graficieni sau modelatori 3D reusesc sa creeaze imagini imposibil de realizat prin metode traditionale.


Arta digitala ia amploare tot mai mult, pretutindeni. Aceasta cuprinde opere de interes, acceptate de mari muzee ca mijloace legitime de creatie si expunere: multe dintre ele colectioneaza arta digitala si detin deja colectii importante, de exemplu in Berlin exista DAM( Digital Art Museum) unde artisti din toata lumea isi expun lucrarile.



Un comentariu:

north shadow spunea...

Interesant articolul! Felicitari! Sunt curios daca in timp arta digitala se va dovedi a fi doar un curent sau daca se va impune ca o forma de exprimare la care noile forme de exprimare artistica ce vor aparea se vor raporta. Arta digitala are avantajul rapiditatii, fiind online, deschizand apetitul multor utilizatori care altfel ar fi avut putine tangente cu orice fel de forma de exprimare artistica vizuala .