duminică, 18 mai 2008

"VADUVA VESELA" DE LEHAR, IN VIZITA LA OPERA DIN BUCURESTI









Am ales sa scriu despre aceasta opereta deoarece la aproape un secol de la premiera sa vieneză (1905) "Văduva veselă" continuă să fie una dintre operetele cele mai iubite de public, cu multe "şlagăre muzicale şi momente dansate antrenante.
Opera Nationala din Bucuresti a invitat publicul la a doua premiera a acestei stagiuni - "Vaduva vesela" de Lehar - marcand totodata si o noutate absoluta, pentru ca in cei peste 80 de ani de existenta ai teatrului liric, celebra opereta nu a mai fost vreodata inclusa in repertoriul curent. Desi, prin traditie, iubitorii genului se indreapta catre Teatrul de Opereta pentru a asculta frumoasele pagini ale acestei partituri, ONB a riscat "concurenta", pentru ca, asa cum declara tenorul Ludovic Spiess inca de la instalarea in functia de director, daca Viena a montat (de asemenea pentru prima oara) acest titlu, ar trebui sa figureze si pe afisul Operei noastre. (Numai ca acolo, productia regizata de Andrei Serban nu a rezistat decat doua stagiuni.)


Muzica voioasa, dans si romantism, ingrediente care au transformat aceasta opereta intr-o favorita a publicului, inca de la premiera. In veselul Paris, o petrecere de aniversare pentru conducatorului statului imaginar Marsovia este in plina desfasurare. Bogata Sonia este inconjurata de pretendenti, spre disperarea Baronului Popoff, diplomat al tarii Masovia, care se teme ca aceasta va ruina tara daca se va casatori cu un strain. Popoff reuseste sa il convinga pe Printul Danilo, ministrul de finante, sa o ceara in casatorie pe Sonia, desi aceasta il mai refuzase o data, in trecut. Dar acum Sonia este cea care il copleseste cu atentia sa pe Print, chiar daca acesta pare indiferent, pana cand Sonia anunta ca s-a logodit cu un francez. Disperat, ii marturiseste Soniei ca o iubeste, descoperind ca totul nu a fost decat o minciuna si ca iubita sa ii impartaseste sentimentele.

Desi aplauzele au fost rezervate de-a lungul spectacolului, la final au devenit generoase (in special dupa celebrul "french can-can" datorat lui. Offenbach), astfel incat premiera poate fi considerata o adevarata reusita.

Niciun comentariu: