sâmbătă, 31 mai 2008

Memoriile unei gheise



Memoriile unei gheise



Scurta descriere
Povestea unei fete care, la frageda varsta de noua ani, a fost vanduta spre a deveni o "geisha" de catre tatal ei, pentru ca acesta nu ar mai fi putut sa o creasca dupa moartea mamei. Nereusind sa fuga impreuna cu sora sa, realizeaza ca singura ei sansa de supravietuire este sa devina o buna curtezana ("geisha").Filmul urmareste atat sacrificiile ei pentru a putea sa isi atinga scopul cat si eforturile de a supravietui intr-o lume de dupa razboi in care nimic nu mai este ca inainte.

Primul cuvant care imi vine in minte ca sa descriu Memoriile unei gheise este: o bijuterie. Apoi le-as da titlul de document al unor timpuri apuse, apoi cel de capodopera a comparatiei.
Luandu-le pe rand, filmul e o bijuterie pentru ca mi-a placut mult de tot, asemeni cartii. Subiectul in sine este unul extrem de captivant, gratie lumii pe care am gasit-o aici, necunoscuta mie, trista, plina de interdictii si cu zambete false, pictate pe feţele unor femei menite sa fie opere de arta ambulante. Femei care nu pot trai cu sufletul, ci traiesc cu si prin trupul lor, intr-o permanenta competitie unele cu altele si intr-o continua cautare a unui amant care sa isi permita intretinerea lor la cele mai ridicate standarde.Astfel, micuta Chiyo este vanduta la varsta de 9 ani unei okiya, unde urma sa fie invatata tainele gheiselor, cu scopul de a deveni o importanta sursa de venituri pentru stapana casei. In okiya in care nimereste, locuieste si una dintre cele mai cautate gheise din Gion, Hatsumomo, un adevarat diavol cu cel mai frumos chip pe care fetita il vazuse vreodata. Aceasta ii face viata cat de grea poate, pentru ca intrevede potentialul pe care micuta il are si pericolul in care s-ar pune daca Chiyo ar deveni gheisa a okiyei. La varsta de 14 ani este remarcata de cea mai buna gheisa a Gionului, Mameha si ii devine sora mai mica si astfel norocul i se schimba.Aici intervine calitatea de document a filmului pentru ca toate ritualurile pe care le infaptuieste o gheisa sunt prezentate cu lux de amanunte, astfel incat totul sa fie atat de clar pentru spectatori cat de clar si cunoscut le e japonezilor. De la felul in care trebuie sa ingenuncheze si pana la cum sa ridice ceainicul pentru a turna in ceasca, Mameha, protectoarea micutei Chyio (devenita Sayuri odata cu intrarea in ucenicie) ii explica cu lux de amanunte efectele pe care orice gest al unei gheise il are asupra unui barbat: chinurile la care se supuneau gheisele pentru a fi solicitate de cat mai multi barbati, coafura, machiajul, imbracarea si modelele chimonourilor.Cand e doar o copila, Sayuri intalneste un barbat a carui imagine o va insoti toata viata. Tot ce face, face cu gandul la el, imaginandu-si ca pe el il are in fata ochilor atunci cand nu indrazneste sa si-i ridice si cand de fapt inaintea ei sta un barbat cu un chip greu de privit.I se intampla multe de-a lungul vietii, avand in vedere ca actiunea se intinde pe durata a mai multor zeci de ani. Pana la final cunoastem si situatia prezenta a uneia dintre cele mai faimoase gheise din Japonia.Memoriile unei gheise este mai mult povestea unui suflet decat al unui trup, oricat de contradictoriu pare acest lucru fata de ce am spus mai sus ca inseamna o gheisa. Acum spun asta pentru ca ceea ce Arthur Golden ne infatiseaza sunt sentimentele, trairile, gandurile, emotiile, dorintele, sperantele, durerile si tristetea lui Sayuri, mai mult decat activitatile pe care le face pe parcursul cartii, infatisate cu multa iscusinta in film. Este un roman despre interiorul fiintei ei, mai mult decat despre lumea inconjuratoare.
O sa ma opresc aici, desi ar fi prea multe de spus despre povestea frumoasei gheise. Va mai las si pe voi sa descoperiti.




7 comentarii:

cristiana bercea mafioso spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
cristiana bercea mafioso spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
cristiana bercea mafioso spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
cristiana bercea mafioso spunea...

Neah, mi s-a parut exagerat filmul; deloc inspirat, cam denigreaza femeia; apoi, de acord ca erau oricum cam denigrate deja si nu prea aveau nevoie sa le mai denigreze cineva in plus, dar, na, contribuie la popularizarea unei idei, reale, ce-i drept, dar necinstite. Si tocmai popularizarea asta contribuie la propagarea ideii respective. Nu imi place de nicio culoare cultul gheiselor, fara suparare, pentru ca (ma refer strict la ce apare in film!) simplifica, reduce la o esenta inestetica, livreaza celor ce vizioneaza un mesaj cvasiincorect, care sa prinda la cei multi si prosti. ca sa scurtez, face "reclama" unui statut al femeii care o...aaaa...imi scapa...cel mai bine ar suna: o denigreaza, dupa cum am spus mai sus.

Alya spunea...

Desi un film bun, deraiaza foarter foarte mult de la ideea originala si de la ce inseamna defapt geisha ( geiko) adica o artista. Ele nu sunt curtezane, iar episodul cu mizuage nu este real. Acesta e valabil doar pentru adevaratele curtezane. Geishele sunt artiste menite sa nu prezinte mai mult interest pentru celelalte persoane decat prezinta un tablou. Viata lor e dedicata dansului si a tot ce este frumos. De asemenea o alta chestie din film, faza cu cautarea unui "amant" nu este adevarata. Ele se bazeaza atat pe propriile forte cat si pe fortele okiyei din care fac parte. Daca ele decid sa fie alaturi de un barbat o fac, doar pentru ca asa vor ele. Filmul este frumos, ca si carte, dar putin prea nerealist si contribuie la raspandirea zvonului ca gheisele sunt defapt curtezane ceea ce nu este adevara.

cristiana bercea mafioso spunea...

are you sure?!

Alya spunea...

Wanna argue with me pe tema asta Cristiana? Believe u don't!