duminică, 4 mai 2008

DONALD DUCK

DONALD DUCK

Toata lumea il cunoaste pe simpaticul ratoi Donald ca fiind un personaj cu o personalitate puternica,amuzant si care macane mereu nemultumit.
Prima data acesta a aparut in filmul Gainusa cea inteleapta (in 9 iunie 1934) , o animatie de scurt metraj produsa de Walt Disney. Donald, impreuna cu Mickey Mouse (care a aparut pentru prima oara in 1928) , urma sa devina unul dintre cele mai iubite personaje ale lui Disney. Popularitatea lui Donald a dus la aparitia altor personaje din familia Duck, dintre care ii amintesc pe Daisy Duck, unchiul Scrooge, si nepotii Huey, Dewey si Louey.
Unul din lucrurile nestiute de multi este faptul ca benzile desenate cu Donald Duck au fost interzise in Finlanda pentru ca personajul nu purta pantaloni.



CHIP n DALE


Chip si Dale sunt doua personaje Disney foarte populare in anii 40-50, dar din pacate aproape uitate in timp, chiar daca in la sfarsitul anilor 80 au beneficiat de o spectaculoasa revenire, din pacate de scurta durata.
Cele doua sunt veverite dintr-o specie aparte, veverite cu falci, in engleza "chipmonks", dar prea putini si-au dat seama de aceasta particularitate, asa ca Chip si Dale au ramas cunoscute in istoria filmului de animatie ca cele doua veverite haioase care fac totul pentru a-si aduna alunele si nu ezita sa necajeasca alte personaje celebre. Cele doua veverite si-au capatat numele dupa Thomas Chippendale, un faimos creator de mobilier, iar ideea a prins foarte repede.
Cuplul a aparut pentru prima oara in desenul animal "Soldatul Pluto" din 1943, in care il necajeau pe cainele Pluto, desi la inceput nu aveau nici nume, nici trasaturi care sa le diferentieze. Abia in desenul animat "Chip si Dale" din 1947, unde victima le cadea de aceasta data Donald Duck, veveritele capatau personalitate si identitati distincite. Chip este cea mai inteligenta, cu nas negru, iar Dale este cea cu nas rosu si dinti stirbi, ceva mai stupida. Au mai aparut in mai multe desene animate, de regula enervandu-l si terorizandu-l pe Donald Duck, pana spre jumatatea anilor 50, cand erau deja o prezenta constanta si in revistele de benzi desenate editate de Disney.
Cele doua veverite au aparut in 23 de episoade diverse marca Disney. Principala lor preocupare este sa isi adune alunele si ghindele necesare, dar cand cineva incearca sa le opreasca, atunci Chip si Dale dezlantuie haosul pana reusesc sa il invinga pe opozant.
Abia in 1989 au avut si prima lor serie de animatie, numita "Chip 'n Dale Rescue Rangers", in care erau doi detectivi, ajutati de doi soricei si o musca pe nume Zipper.









Sper sa va placa articolul si filmuletul. Va astept cu commenturi:D

3 comentarii:

Diana Preda spunea...

Donald Duck este una din benzile desenate care ne-au marcat copilaria:X:X! Imi place foarte mult subiectul pe care l-ai ales,deoarece consider ca nu exista doar o anumita perioada in care te poti uita la desene animate.>:D<:*

ioana petric spunea...

Cu siguranta ca Donald Duck, Mickey Mouse si toate celalte benzi desenate ne-au incantat si fascinat pe toti, in perioada copilariei noastre, si continua sa ii distreze pe copiii din ziua de azi. Cat priveste faptul ca Donald Duck a fost interzis in Finlanda pt ca nu avea pantaloni mi se pare exagerat (numai mintile unor adulti ar putea sa se gandeasca la asta! Pe vremea cand eram copil nici nu am observat ca nu are pantaloni!!).
Nu stiu daca se poate spune ca aceste benzi desenate sunt arta, dar cu siguranta reprezinta o inovatie.

wabitt spunea...

tot timpul trebuie sa ne uitam la desene animate :D asa, Diana :P sa zambim cate un pic in fiecare zi :)
cand eram mica, pe cuvantul meu de onoare daca am inteles macar de 2 ori ce zice Donald.. sincera sa fiu, nici acum nu prea inteleg :-?? ati uitat de Bugs Bunny?! :(( tu, Cristina, ma dezamagesti :P
[ah.. si tricoul ala tot un sobolan are pe el, nici pe departe un iepure :P]