marți, 27 mai 2008

A Beautiful Mind


Un film care m-a impresionat prin valorile umane evidentiate de personajul principal, John Nash, cel care infrunta indiferenta si rautatea celor din jur, muncind cu perseverenta si ambitie si pastrandu-si credinta si vointa in ciuda dificultatilor cauzate de boala de care sufera.

Este 1947 si John Forbes Nash Jr. ( Russell Crowe) ajunge la Princeton pentru a studia matematica. Misteriosul geniu din West Virginia nu are nici traditie in familie la Universitatea Princeton nici o avere care sa-i permita patrunderea in Ivy League – cea mai prestigioasa fratie a studentilor. Acomodarea nu va fi usoara nici pentru Nash nici pentru Princeton. Viata sociala si mondena nu inseamna nimic pentru el, dupa cum nici frecventarea cursurilor. Este obsedat de un singur lucru: sa gaseasca o idee originala. Acesta crede el, este singurul lucru care conteaza. Facultatea de Matematica de la Princeton promoveaza o competitie brutala si unii dintre colegii lui Nash s-ar bucura sa-l vada ratand. Ei il tolereaza si din cand in cand il incita. El este impreuna cu ei cand reactia lor la vederea unei blonde ii atrage atentia. Rivalitatea dintre ei practic ii aprinde vapaia descoperirii. Rezultatul este o teorie a jocului – o matematica a competitiei- care contrazice doctrina lui Adam Smith, parintele economiei moderne. O suta cinzeci de ani de gandire acceptata si invatata este abrupt demontata si data la o parte si viata lui Nash se schimba pentru totdeauna. Nash primeste post de cercetator si catedra la MIT, dar nu este multumit. Stiinta a avut un rol imens in triumful Americii in cel de-al doilea razboi mondial si acum, cand incepe razboiul rece, Nash vrea sa joace un rol. Dorinta sa este indeplinita cand fantomaticul William Parcher ( Ed Harris) il recruteaza pt o misiune secreta de spargere a codurilor inamicului. Nash se arunca intr-un efort urias in timp ce continua munca sa la MIT. Aici destinul sau il intersecteaza pe cel al Aliciei Larde ( Jennifer Connelly) o studenta la fizica care ii preda lui Nash un curs despre ceea ce el nu aluat niciodata in serios : DRAGOSTEA. Nash si Alicia se casatoresc dar el nu-i incredinteaza secretul colaborarii cu Parcher. Este ascuns, obsedat si in final pierdut intr-o lume a deziluziilor. Diagnosticul este schizofrenie. Devastata de implicatiile starii sotului sau, Alicia lupta costienta ca iubeste un geniu. Dintr-un cuplu stralucitor si fericit se transforma intr-unul de groaza. Dar ea nu uita angajamentul facut atunci cand s-au casatorit si il determina si pe el sa lupte. Nash va invinge nu numai o boala incurabila dar si degenerativa. Cu foarte multa lupta, credinta si vointa, el continua sa munceasca si in 1994 ia Premiul Nobel. De-a lungul vietii dobandeste pe langa o minte sclipitoare si o inima la fel.

4 comentarii:

cristiana bercea mafioso spunea...

ei...john nash! anca, anca, mi-ai mers direct la inima!!! sarumna! acum chiar ca iti iau bomboane! ca veni vorba, o invit pe ioana sa ne impartaseasca povestioara ei simpatica despre john nash... zic eu: nash (cat o mai trai), stephen hawking (cat o mai trai si el) si cu Khomas Kuhn si Quine (astia doi din mormant) echilibreaza Universul! Sau, daca vreti, Cosmosul, ca sa-i impac si pe greci, si pe Kepler! :) . Revin la "A Beautiful Mind". Primul lucru care imi vine in minte cand e vorba sa zic ceva despre el e ca n-am cuvinte....Desigur, e usor sa scapi asa si cam ipocrit, asa ca sa incercam... in primul rand, domnul Nash a luat Premiul Nobel pentru Economie, nu pentru mate, dar asta e irelevant; in al doilea rand, in rest e ok filmul, m-am interesat; cu mici exceptii, de altfel irelevante si ele, treaba s-a cam petrecut cum zice pe ecran. Nu prea merge asta cu scrisul despre film... Imi e greu sa scriu despre un film in care e vorba despre domnul Nash fara sa deviez inspre o discutie despre Nash... Nu as putea regiza un film ca asta!

cristiana bercea mafioso spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
cristiana bercea mafioso spunea...

Thomas, de buna seama, nu Khomas Kuhn! Imi cer scuze!

cristiana bercea mafioso spunea...

uite, pentru cine e mai pasionat de John Nash (om de referinta, om de capatai!!e important de stiut nu doar ca a contribuit la mathematics si la the phylosophy of mathematics, ci si CUM a contribuit):
http://nobelprize.org/nobel_prizes/economics/laureates/1994/nash-autobio.html;
http://www.math.princeton.edu/jfnj/;