sâmbătă, 3 mai 2008

Leonardo da Vinci

Cand aud cuvantul "arta", gandurile imi zboara imediat la Leonardo da Vinci. Pictor, arhitect, inginer, sculptor, muzician si om de stiinta, el a fost unul dintre marii maestrii ai Renasterii. Leonardo di ser Piero da Vinci s-a nascut pe data de 15 aprilie 1452 in micul oras Vinci, de langa Florenta, in Tuscania. In 1466 devine ucenicul lui Andrea del Verrocchio, cel mai bun pictor al acelor timpuri, iar in 1478 e recunoscut ca artist independent.

Picturi





Prima sa pictura a fost Adoratia Magilor (
Adoration of the Magi), inceputa in 1481 si neterminata. In prim plan se poate observa Fecioara Maria si Pruncul, cu magii ingenunchind in fata lor, iar in planul din spate apar in semicerc numeroase figuri, printre care un posibil autoportret al lui Leonardo (in dreapta).





O alta importanta lucrare de-a sa a fost Fecioara dintre stânci ( Virgin on the rocks), care a starnit numeroase controverse in cartea lui Dan Brown. In prima pictura, expusa la Louvre, este prezentata Fceioara Maria alaturi de Iisus, in fata lor stand Uriel si Ioan Botezatorul. In mod straniu insa, in locul obisnuitului scenariu in care Iisus il binecuvinteaza pe Ioan, in pictura lui da Vinci lucrurile pareau ca se petrec invers. De asemenea, si gesturile Mariei si ale lui Uriel sunt comentate de simbolisti. Degetele Mariei par a inhata un cap invizibil iar Uriel, la randul lui, il reteaza cu degetul. Probabil datorita acestora, lui Leonardo i s-a cerut sa mai picteze inca un tablou, care este expus la Galeria Nationala din Londra. Eu prefer prima versiune deoarece o consider mai originala.


Una dintre lucrarile preferate ale lui da Vinci a fost Mona Lisa. Pictata in 1503, nu masoara decat aproximativ 50 cm pe 80. Este pictata pe un suport din lemn de plop, iar atmosfera incetosata, aparent ireala a tabloului a fost atribuita tehnicii sfumato folosite de Leonardo, in care formele par a se dizolva unele in altele. Este privita drept cea mai faimoasa pictura din istoria artei, putine lucrari fiind supuse cercetarii si speculatiilor la fel de mult ca ea. Zambetul enigmatic a fost baza unor interpretari care de care mai misterioase ale diversilor istorici de arta, insa parerea mea este ca nu ascunde nimic, ci doar i s-a cerut sa zambeasca atunci cand i-a fost facut portretul.



Voi incheia cu Cina cea de Taina ( The Last Supper ) pictata intre 1495-1498 si poate fi gasita la Santa Maria delle Grazie din Milan. Ea infatiseaza cei 12 apostoli alaturi de Iisus in momentul in care acesta le zice "Unul dintre voi ma va trada". Personajele reactioneaza diferit la auzul acestora si sunt atat de precis si complet construite, incat ar putea fi desprinse pentru a figura ca portrete independente. Dupa unele interpretari, in dreapta lui Iisus se afla o femeie, anume Maria Magdalena, care se presupune a fi si sotia sa. In pictura, Leonardo mai face referiri si la Sfanta Treime, dupa gruparea apostolilor cate 3, si dupa cele 3 ferestre din spatele lui Iisus. Foarte comentata a fost si mana in care se afla un cutit din spatele lui Iuda ( in verde ) care pare a fi in plus, insa aceasta poate fi a lui Petre. Dintre picturile lui da Vinci, eu o consider pe aceasta cea mai reusita. Art lives from constraints and dies from freedom. - Leonardo da Vinci

5 comentarii:

cristiana bercea mafioso spunea...

Cea mai interesanta treaba pe care am auzit-o ghiespre "Cina cea de taina" care, a propos, nu se cheama "The Last Supper", daca vrei sa ii dai titlul, ci "Ultima cena", ca da Vinci nu vine de la englezi, mama! Eventual zici "L'"Ultima cena"" ca sa fie si articulat frumos. Fara suparare! Iar de amorul artei, "Adoratia magilor" e "Adorazione dei Magi", "Fecioara dintre stanci" e "La Vergine delle rocce", iar etern-denumitei "Mona Lisa" ii zice "La Gioconda" cred, dar aici nu stiu sigur cum a denumit-o. Ne mai interesam... "Domn' profesor!!!!! Cum ii zice?"

cristiana bercea mafioso spunea...

Mama, doamne, ce prostii am mai scris!! Imi cer scuze de mii de ori!! Incepusem sa zic ca cea mai interesanta treaba pe care am auzit-o despre respectivul tablou e ca daca iei imaginea si o suprapui in oglinda peste ea insasi vei vedea nu mai stiu ce nazdravenie... Parca vei vedea tabloul invers, cu Apostolii pusi in ordine inversa... Dragut! Merita facuta treaba asta! Poate vedem o ingramadeala de chestii amorfe... Sau, sigur, aaa, omul era mason si conspira cu Biserica Catolica! Sau l-au platit evreii sa faca tabloul asa, ca sa ascunda stiu eu ce adevar odios? Bleah!

dr teo spunea...

Sunt la curent cu toate denumirile originale ale picturilor dar am ales sa le scriu pe cele in engleza pt ca daca cineva doreste sa afle mai multe despre ele, vor gasi mult mai multe articole cu numele englezesc. Iar in legatura cu imaginea suprapusa... acest lucru a fost facut prima oara de Slavisa Pesci si a declarat ca se poate observa in ea o femeie in stanga lui Iisus, cu un copil infasat in brate; si un Cavaler Templier (eu una nu am vazut absolut nimic). link: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/5/58/LS%2Bmirror.png
:)

Anonim spunea...

Dupa cum si tu spuneai, Leonardo s-a nascut langa un orasul Vinci. De fapt, numele sau nu inseamna nimic altceva decat Leonardo "din Vinci". Am vazut asta de curand la o emisiune de pe National Geographic sau Discovery. Se vorbea despre cartea "Codul lui da Vinci" si au mai mentionat cateva lucruri interesante si despre personalitatea aleasa de tine. Nu pot sa neg, este unul dintre cei mai talentati si complecsi artisti ai Renasterii. Personal, insa, nu imi place mult mediatizata sa lucrare "La Gioconda". La cata reclama i se face ma asteptam la ceva grandios, dar e o pictura in tonuri destul de sterse pe o panza 70 pe 50 cm. In rest, foarte nice articolul :)

Jana spunea...

Eu nu prea indraznesc sa-i comentez pictirile lui Da Vinci. Este clar ca tipul a fost un geniu si ca daca chiar ar fi vrut sa ascunda mesaje reliogioase in picturile sale ar fi facut in asa fel incat sa-le descifreze numai cei carora le fusesera adresate.In fine... Mie mi se par niste picturi foarte reusite as spune chiar unele dinte cele mai reprezentative pentru perioada renascentista(sec XV).