miercuri, 7 mai 2008

O istorie a desenului animat

• Istoria desenului animat a cunoscut trei faze

Inventarea desenului animat atribuită nord-americanului Stuart James Blackton consitituie o primă etapă din această zbuciumată istorie. În 1906, americanul a realizat istoricul film Humorous Phases of a Funny Face, unde se poate vedea cum o mână desenează cu un cărbune, şi pe ecran prind contur diferite forme.
Cea de-a două etapă, cea clasică este marcată de „Fantasmagorie“ a lui Cohl, regizorul francez fiind considerat pionier al animaţiei mondiale, prin realizarea primelor filme de păpuşi şi a primului personaj de desen animat, Fantoche (Le Cauchemar de Fantoche/Coşmarul lui Fantoche). Apogeul este atins însă de Walt Disney. El debutează în 1923, fiind cunoscut, înainte de toate, ca un „creator de personaje, expresie de o aleasă virtuozitate şi desăvârşire a antropomorfismului său“. În aceeaşi perioadă îşi fac debutul fraţii Max şi Dave Fleischer creatori ai clovnului Koko, ai lui Popeye marinarul sau ai provocatoarei Betty Boop. Nu trebuie uitaţi nici Joseph Barbera – William Hanna, părinţii popularilor Tom şi Jerry, a ursului Yogi şi a familiei Flintstone.

Cea de-a treia perioadă este marcată de folosirea computerelor în industria cinematografică. În 1995, John Lasseter, creează primul film de animaţie computerizat, în combinaţie cu tehnica tradiţională a animaţiei, „Toy Story I“, distins cu Premiul Oscar.
Din seria de succese „computerizate“ se disting şi simpaticii monştrii din Monsters & Co., peştişorul Nemo sau Shrek.
Personal, pot spune ca cea de-a doua perioada mi-a placut cel mai mult, deoarece este perioada care se suprapune copilariei mele, cu desene ca: "Tom si Jerry", "Scooby-Doo" si "Looney Tunes".


Tom si Jerry

Tom si Jerry reprezinta mult mai mult decat un desen animat de succces, fiind o adevarat legenda pentru multe generatii de copii, care le-au urmarit aventurile de sute de ori, chiar daca au existat voci care i-au acuzat pe simpaticii eroi de violenta. Chiar si asa, un copil care nu a vazut nici macar un episod din longeviva - si aparent fara de sfarsit - serie a aventurilor motanului Tom si soricelului Jerry a pierdut enorm.
Creatie a genialilor William Hanna si Joseph Barbera (cunoscuti ca Hanna-Barbera, responsabili intre altele pentru succesul inregistrat de celebrul serial Familia Flinstone), Tom si Jerry au fost poate cea mai de succes serie de desene animate, cu nenumarate premii si milioane de fani.

Personajele:


Tom este o pisica cu o blana gri cu reflexe albastrui (sau invers, in functie de episod) care traieste o viata linistita si comoda in casa, fiind sacaita mereu de Jerry, un soricel cafeniu care de regula sta in aceeasi locuinta, ascuns in gaura sa, frumos mobilata cu un pat dintr-o cutie mare de chibrituri si alte piese de mobilier de. Tom este foarte impulsiv si se enerveaza repede, in timp ce Jerry este mult mai inteligent si mai oportunist. Desi plin de energie si hotarat sa termine cu acest soricel insuportabil, Tom nu se poate pune cu Jerry, care il infrange mereu.

La finalul fiecarui episod Jerry este de obicei marele invingator, in timp ce Tom incearca sa isi revina dupa o noua infrangere. Foarte rar Tom castiga, dar uneori ambii pierd, cel mai adesea fiind dati afara din casa sau pierzandu-si iubitele.

In episoadele de Craciun Tom ajunge sa il salveze pe Jerry de la moarte sau chiar sa faca schimb de cadouri. Ambele personaje par sa aiba tendinte destul de sadice, facandu-le placere sa se chinuiasca reciproc in numeroase ocazii. Cu toate acestea Tom pare sa dea dovada de mai multa compasiune, intrand in panica atunci cand crede ca Jerry este grav ranit sau mort, iar Jerry nu ezita sa foloseasca asta in avantajul sau.

9 comentarii:

cristiana bercea mafioso spunea...

Maaare om, domnul Blackton !! Cred ca fiecare cam ii datoram cate ceva, nu?! Principial, desigur.

Anonim spunea...

Nici nu pot sa imi imaginez cum ar fi artat copilaria mea fara Tom si Jerry. Eu am fost in tabara celor care tineau cu Tom. Mi-era chiar mila de el. Ma intreb daca acum se mai difuzeaza pe Cartoon Network, pentru ca in ultimul timp, cand am mai butonat telecomanda, am vazut doar niste grozavii de roboti oribili si criminali teleghidati. Pacat ca noile generatii sunt private de acest desen animat reusit! Si ne mai intrebam de ce sunt copiii de clase primare asa violenti...
Toate cele bune, C.C

cristina b spunea...

chiar cred ca desenele cu Tom si Jerry ne-au marcat copilaria. pt Cris: inca se mai difuzeaza pe cartoon. din pacat acum copiii nu mai sunt atrasi de ele :(. . incerc sa il conving pe fratele meu sa nu se mai uite la prostiile cu roboti si monstrii, dar mereu imi spune ca la asta se uita toti..asta este:(

cristiana bercea mafioso spunea...

hmmm, ce simpatice erau "Testoasele ninja"! Se mai uita cineva la "Testoasele ninja"?

dr teo spunea...

Erau haioase testoasele ninja...dar totusi...cum le puteai tine minte numele? Era aceeasi broasca testoasa, daca ii pot spune asa, cu alta basma pe ochi. Si referitor la articolul lui crina, Tom & Jerry rulz!
xoxo

dr teo spunea...

Si da, eu tot cu Tom tineam. E mai dragut ca Jerry.
xoxo

dudistik spunea...

nu prea stiu ce sa zic despre tom&jerry...sunt cam violente(saracu' tom::((()...mie imi plac mai mult filmele de animatie decat serialele,mai ales cele Disney:''Mica sirena'',''Aladin'',''Regele leu'',''Pisicile aristocrate'',''Ratusca cea urata''.La unele am plans si mi-e teama de cum as reactiona chiar si acum:((

cristiana bercea mafioso spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
cristiana bercea mafioso spunea...

A, a propos de "Teenage Mutant Ninja Turtles", am gasit ca au fost create initial ca o parodie pentru benzile desenate ale lui Frank Miller, "Daredevil"... Din cate imi amintesc, numele erau cam asa: Michelangelo (rosu), Leonardo (mov), Donatello (albastru) si Raphael (galben) :D. Se prera poate sa le abramburesc, pentru ca, dupa cum a zis si teo, erau toate la fel. Dudule, ai vazut "Mica sirena 2"?