Cine nu si-a dorit in copilarie , macar pentru o secunda, sa fie in lumina reflectoarelor executand acrobatii impresionante, imblanzind lei sau starnind rasetele a zeci de spectatori prin diferite pozne?Desi nu doar o data am parasit acel loc fermecat cu zambetul pe buze asteptand cu nerabdare urmatorul spectacol, timpul si-a spus cuvantul si treptat multi am uitat magia si misterul...Cu siguranta ati inteles pana acum despre ce este vorba,iar daca nu, este de ajuns sa va ganditi la mirosul dulce al vatei de zahar, costumele multicolore si uimirea din ochii fiecarui copil prezent in cortul inconfundabil al circului.
Insa pe cat de uimiti se arata cei mici in fata giumbuslucurilor, pe atat de dezinteresati priveasc adultii care ii insotesc.Odata ce mintea preia controlul, incercand sa gaseasca explicatii pentru disparitia obiectelor din cutia magica , sabiile inghitite fara nici o durere sau focul ce explodeaza din gurile executantilor, farmecul intregului spectacol se pierde treptat.Multe circuri au pierit astfel in incercarea lor de a pacali gandirea umana si de a impresiona o lume ce se agata din rasputeri de realitate.Un circ cu siguranta a reusit.Nu doar a adus publicul matur inapoi pe bancile ce inconjoara arena dar a impresionat prin spectacole unice si poate pret de o clipa a reinviat uimirea infantila in ochii oamenilor.Acesta este Cirque du Soleil.
Totul a inceput in 1980 cand Guy Laliberte si Daniel Gauthier au pus bazele a ceea ce avea sa devina poate cel mai complex spectacol de circ din lume, fara animale sau cortina ci prin muzica live proprie si imbinarea a diferitelor stiluri preluate din circuri din intreaga lume. De la cei 73 de angajati ce sustineau un spectacol in 1984, Cirque de Soleil a ajuns la impresionantul numar de 3 500 de oameni din peste 40 de tari ce prezinta 15 spectacole cu teme diferite in turnee prin toata lumea.
Alegria,Saltimbanco si Quidam sunt doar cateva dintre spectacolele ce prezinta teme variate ( abuzul puterii si lupta pentru libertate, mitologia greaca, varietatea culturala,etc.) intr-un mod gratios,impunator si spectaculos.Ele transmit mesajul lor printr-un limbaj al trupului, prin dans, muzica si acrobatii,prin costume si jocuri de lumini.
Iata in ce consta frumusetea si arta circului pe care Cirque du Solei a adaptat-o zilelor noastre.A dovedit ca acest gen de arta nu este destinat doar copiilor, ci mai poate inca
surprinde si pe cei ancorati in viata lor cotidiana in asa masura incat uita placerea pe care aceste spectacole le-o pot aduce, si de ce nu putina magie...
Iar pentru cei care nu sunt inca convinsi, le recomand sa acceseze siteul http://www.cirquedusoleil.com/ sau sa urmareasca filmuletele :http://www.youtube.com/watch?v=oKGBkc77sDw http://www.youtube.com/watch?v=y8YjtozRX1o
http://www.youtube.com/watch?v=hgLdrDFuaHg&feature=related
luni, 5 mai 2008
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
2 comentarii:
Sunt de acord cu ceea ce a zis Cristina. Intr-adevar acum orice fel de spectacol de magie este catalogat drept infantil, considerandu-se de-a dreptul dezonorant ca un adolescent sau un adult sa participe la astfel de evenimente. Putine sunt trupele sau circurile care shimba aceasta conceptie.
Desi mi-as dori,nu am vazut niciun spectacol "Cirque du Soleil" pe viu. Am avut totusi ocazia sa urmaresc in repetate randuri la televizor numerele de acrobatie ale acestei echipe. Te surprind prin multitudinea culorilor costumelor si prin repeziciunea miscarilor executate pe o muzica antrenanta. Le recomand oricarei persoane indiferent de varsta care doreste sa urmareasca un divertisment de calitate.
Din pacate in Romania nu cred ca vei avea ocazia sa ii vezi prea curand.Turneele lor au ocolit tarisoara noastra si nici viitorul nu se anunta promitator.In unele orase din America (precum Las Vegas) au sali de spectacol ce pot gazdui pana la 9 mii de spectatori si ofera reprezentatii lunare.Sa speram ca intr-un viitor nu prea departat ii vom vedea si pe la noi
Trimiteți un comentariu