marți, 6 mai 2008

Origami


Crearea diferitelor modele din hartie se numeste Origami. A aparut in Japonia in urma cu peste 1000 de ani. In traducere "Ori" inseamna a plia, iar "Kami" hartie. Confectionarea diferitelor modele de hartie colorata era nu doar o ocupatie distractiva, ci si o actiune cu functie de ritual, legata de cultul religios al zeitei compasiunii-Kannon. Figurinele din hartie infrumusetau monumentul zeitei pentru a o imbuna si a ii cere ocrotirea. Cu timpul Origami si-a pierdut simnificatia religioasa si a devenit un mijloc de infrumusetare a locuintelor si sarbatorilor nationale. Aceasta arta, ce atrage oameni de toate varstele a depasit de mult hotarul bastinii si a devenit pe larg raspandita in multe tari ale lumi. Ca dovada exista nenumarate centre si societati Origami pe intregul glob pamantesc. Lumea artelor traditionale japoneze a reprezentat intotdeauna pentru occidentali o fascinatie, iar discipline precum Ikebana- arta aranjarii florilor, Chanoyu- ceremonia ceaiului, Origami si multe altele au simbolizat elemente ale frumusetii si perfectiunii japoneze.
In prezent, Origami tinde sa se diferentieze in cateva directii independente:
  • Origami- element al culturii japoneze
  • Origami-element estetic, arta
  • Origami-joc, distractie pentru copii
  • Origami- un mod de autoexprimare, un dialect international
  • Origami- obiect al arhitecturii, designului si ingineriei
  • Origami- metoda de influenta terapeutica

3 comentarii:

wabitt spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
wabitt spunea...

iiiiiii.. :) Patiiii, faci origami?? :D mie mi se pare ca este un mod in care poti sa te exprimi (eeeeh, mai intai sa inveti sa pliezi :P), un mod in care poti crea diferite forme si sa dai viata unor lucruri frumoase, speciale; (obisnuiam sa fac si eu figurine din hartie in urma cu vreo 2-3 ani, m-a invatat o prietena; aveam chiar si 3 carti pt origami, de care sunt foarte mandra :P si acum mai pastrez figurinele intr-o cutiuta)
ca mi-ai amintit, ia sa vad eu intr-o zi ce mai stiu :P

cristiana bercea mafioso spunea...

mie nu imi iese nici macar figura de baza, rusine sa imi fie!!! e tare serioasa treaba asta cu origami, trebuie sa recunosc ca ma uimeste cateodata ce iese din mana "maiestrilor".